Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Στους... τόκους ρίχνει η Ν.Δ. την υπέρογκη αύξηση του χρέους της

Στη Βουλή κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υπέρογκο δανεισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με τους ισολογισμούς έχει εκτραπεί κατά την τελευταία τετραετία φτάνοντας σχεδόν τα 343 εκατ. ευρώ, μετά τη χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Το κυβερνών κόμμα επέλεξε σήμερα με ανακοίνωσή του να δικαιολογήσει το γεγονός υποστηρίζοντας πως «αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με την Πειραιώς, ο νυν πρόεδρος του κόμματος, μετά την ανάληψη της αρχηγίας το 2016, «προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης».
«Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη “Αναλήψεις δανείων” που πάντα έχει ποσό 0» αναφέρει το Γραφείο Τύπου που καταλήγει πως «αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστά απολύτως τίποτα»
Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Open για το θέμα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστά απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων» και πως, σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιοποιήθηκαν για το 2020, ενώ η Ν.Δ. είχε περισσότερα έσοδα από τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις τον τελευταίο χρόνο κατά 34 εκατ. ευρώ, σε μία περίοδο που υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα».
«Εδώ μπαίνει κι ένα ζήτημα εξάρτησης από τους πιστωτές για το κυβερνών κόμμα. Είναι ζήτημα διαφάνειας να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς γίνεται σε μια περίοδο που ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούν ούτε απέξω από τις τράπεζες να περάσουν, το κυβερνών κόμμα να αυξάνει τον δανεισμό του κατά 34 εκ. ευρώ σε έναν μόλις χρόνο» απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης στον Θοδωρή Ρουσσόπουλο, ο οποίος όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα επικαλέστηκε επίσης τα υψηλά επιτόκια.
«Η Ν.Δ. είχε πάρει δάνειο γύρω στα 110-120 εκατ. ευρώ, έχει πληρώσει ήδη 190 εκατ. ευρώ και χρωστάει άλλα 200-230 περίπου. Γιατί πρώτον τα επιτόκια είναι πολύ περισσότερα πάντοτε -σε αναγκάζουν να πληρώσεις τόκους και πανωτόκια και δεύτερον διότι η Αγροτική έκλεισε, πουλήθηκε και λίγο πριν έχει τριπλασιάσει τα επιτόκια της. Έτσι η Ν.Δ. όπως και άλλοι έφτασαν να έχουν να πληρώσουν τρεις φορές πάνω τον τόκο που είχαν συμφωνήσει» είπε ο γαλάζιος βουλευτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», αγνοείται η τύχη των ποινικών διώξεων, που είχαν ασκηθεί τον Μάρτιο του 2019 από την Οικονομική Εισαγγελία στους ταμίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και κατά στελεχών πέντε τραπεζών, για τα 400 εκατ. ευρώ «θαλασσοδάνεια» της περιόδου 2000-2011.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: