Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Διονύσης Τεμπονέρας: «Η κυβέρνηση ανάμεσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις πολυεθνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, επέλεξε τις εταιρίες»

Τον Μάιο του 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετεί και καταβάλλει την «13η σύνταξη», με τον νόμο 4611/2019 (άρθρο 120), που προβλέπει μια μόνιμη κλιμακωτή παροχή (πλήρη 13η σύνταξη για όσους είχαν συντάξεις μέχρι και 500 ευρώ και κλιμακωτά έφτανε στο 30% της σύνταξης για συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω). Την 13η σύνταξη λαμβάνουν τότε 676.000 δικαιούχοι.
Το Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζει τον ν.4670/2020 με τον οποίο(άρθρο 47) προβλέπεται η αντικατάσταση της 13ης σύνταξης με ένα ποσό, ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατομμύρια) το οποίο θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Η 13η σύνταξη μετονομάζεται σε «συμπληρωματική χρηματοδότηση κοινωνικού προϋπολογισμού» και καταβάλλεται τελικά σε 270.000 δικαιούχους τον Δεκέμβριο του 2020 (κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και δικαιούχους του ΚΕΑ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική», η κυβέρνηση συμφώνησε με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις τους για το νέο ασφαλιστικό, η κάλυψη του κόστους μετάβασης για την χρηματοδότηση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση («σύστημα του ατομικού κουμπαρά») να προέλθει από το ήδη νομοθετημένο με το ν.4670/2020 κοινωνικό μέρισμα, που σημαίνει ότι το 0,5% του ΑΕΠ, των χαμηλοσυνταξιούχων, θα κατευθύνεται στην κάλυψη του κόστους μετάβασης της νέας «μεταρρύθμισης».
Συνεπώς:
  1. Η κυβέρνηση αφού περιέκοψε δραστικά την 13η σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, καταργεί το «κοινωνικό μέρισμα», που εφεξής, θα χρηματοδοτεί το νέο τζογαδόρικο σύστημα, που δίνει τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα κοράκια των χρηματαγορών.
  2. Το κόστος μετάβασης του "κουμπαρά", θα πληρώσουν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι και επιδοματούχοι, που βλέπουν να μειώνεται επιπλέον το εισόδημά τους, μέσα στην πανδημία.
  3. Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα περικοπή συντάξεων, αφού από την 13η σύνταξη του 2019, σε δύο χρόνια καταλήγει με τα χρήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, να χρηματοδοτεί τους μισθούς των golden boys, του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που ετοιμάζονται να "διαχειριστούν" τα νέα κεφάλαια.
  4. Οι δανειστές ζήτησαν προκειμένου να εγκριθεί το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε να υπάρξει περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, είτε να υπάρξει επιπλέον φορολογία.
Ε λοιπόν, η κυβέρνηση ξεκινά από την περικοπή των συντάξεων και σύντομα θα θεσπίσει και επιπλέον φορολογία.
Η κυβέρνηση ανάμεσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις πολυεθνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, επέλεξε τις εταιρίες.
Δεν μας ξαφνιάζει.
Ώρα να τους ξαφνιάσουμε εμείς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: