Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Αριστεία με κλήρωση

Η πόρτα προς την αριστεία, καμιά φορά ανοίγει με κλήρωση, που δεν θα γινόταν ούτε σε τοπική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Το παράδειγμα των πειραματικών σχολείων και ο διαρκής εμπαιγμός των πολιτών.
Μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, ήταν η "επικράτηση της αριστείας σε όλους τους τομείς".
Προφανώς βασικός μοχλός για την επίτευξη της αριστείας (και της κοινωνικής κινητικότητας), είναι η Παιδεία.
Δυστυχώς, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, που απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του ίδιου του πρωθυπουργού -ό,τι και αν κάνει όσες αντιδράσεις και αν προκαλεί- είναι η πρώτη που μετατρέπει την αριστεία σε κενή υπόσχεση και μάλιστα με κάθε ευκαιρία.
Μετά τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσμο των σχολείων, τα μέτρα ασφαλείας και φυσικά την τηλεκπαίδευση, που ωφέλησε μόνο τη Cisco και δεν λειτούργησε, η προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε γονείς και παιδιά συνεχίζεται.
Η κλήρωση παρωδία για το ποιοι μαθητές θα φοιτήσουν φέτος στις πρώτες τάξεις των πειραματικών σχολείων της χώρας, είναι ένα ακόμα παράδειγμα εμπαιγμού των Ελλήνων πολιτών και των παιδιών τους και μάλιστα με το λούστρο της αριστείας.
Παρουσία της ίδιας της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η διαδικασία έγινε με "αριθμάκια" και εύλογα προκαλεί αντιδράσεις, ωστόσο είναι μια διαδικασία ενδεικτική του πώς ξεκίνησε προεκλογικά η αριστεία και πώς καταλήγει στην πράξη.
Τα μεγάλα λόγια περί αριστείας προσκρούουν στην προχειρότητα, στη μικροπολιτική, στους δημοσκοπικούς υπολογισμούς και στη θηριώδη προπαγάνδα, οργουελικού επιπέδου.
Η πραγματικότητα όμως είναι ανίκητη. Και όταν οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν, όπως στην περίπτωσή των Πειραματικών, ότι η πόρτα προς την αριστεία ανοίγει με κλήρωση που δεν θα γινόταν ούτε σε τοπική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, το μόνο συμπέρασμα που μπορούν να βγάλουν είναι ότι δεν τους υπολογίζουν και δεν τους σέβονται.
Όταν η εξουσία δεν σέβεται τον πολίτη, ακόμα και αν θεωρεί ότι είναι άριστη στον να τον ελέγχει και να τον κοροιδεύει, αργά η γρήγορα θα συναντήσει την οργή του.

Μάνος Χωριανόπουλος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: