Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Εμβόλιο ή άδεια άνευ αποδοχών

Σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την κοινή ενημέρωση με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πλέον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων και όλες τις δομές υγείας. Όσοι δεν το πράξουν τίθενται σε αναστολή εργασίας με χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών.
Για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, θα πρέπει μέχρι τις 16 Αυγούστου να έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολίου. Για τους δε υγειονομικούς, ως καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου -πρώτη δόση- και αφορά όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας από διαγνωστικά κέντρα μέχρι, κλινικές και εννοείται δημόσια νοσοκομεία και δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας:
► Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων/ΑΜΕΑ
Υποχρεώνεται να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ έως 16-08-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να την εκπληρώσουν.
Επίσης, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε:
  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β΄ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235).
► Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε Δομές Υγείας
Υποχρεώνεται να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων δομών Υγείας (διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. 
 
Πώς θα λειτουργήσουν εστίαση και ψυχαγωγία - «Να δείχνουμε συγκροτημένη χώρα στο εξωτερικό», είπε ο Γεωργιάδης
Να δείξουν τη δέουσα κατανόηση ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση του τρόπου λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, στον απόηχο του χθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και τα επαγγέλματα γύρω από αυτόν πως είναι καίριο ζήτημα «να δείχνουν την εικόνα μιας συγκροτημένης χώρας που ελέγχει την πανδημία».
«Η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, όπως όλοι γνωρίζετε, τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και αρχίζει και η Ελλάδα να αναφέρεται στον διεθνή τύπο ως μία από τις χώρες που έχει έξαρση της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:
«Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό μας, την βαριά μας βιομηχανία και με όλα τα επαγγέλματα γύρω από αυτόν, ότι είναι ζήτημα καίριο και πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα [...] Ως προς το ζήτημα της οικονομίας είναι τεράστιας σημασίας η Ελλάδα να εξακολουθήσει να δείχνει την εικόνα συγκροτημένης χώρας που ελέγχει την πανδημία έτσι ώστε ολόκληρη η τουριστική μας βιομηχανία και ο μήνας καρδιάς για αυτήν, που είναι ο Αύγουστος, να λειτουργήσει κανονικά, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα».
Επίσης τόνισε ότι θα είναι ένα καλοκαίρι καθήμενων, καθώς όπως ανακοίνωσε σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, ανοιχτούς ή κλειστούς, για εμβολιασμένους ή μη, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.
Χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης
Εως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθημένων. Ο ιός δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο».
Από τις 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους. Θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. «Ό,τι είναι κλειστό είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους», υπογράμμισε.
Ειδικά για τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη έως 85% της επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς είτε μικτοί χώροι.
Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
Κυρώσεις
Σημειώνεται πως είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
1η παράβαση: Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.
Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.
Πέντε ημέρες άδεια στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμβολιαστούν
Το κίνητρο που θα δοθεί στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα επιλέξουν να εμβολιαστούν διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις πέντε αυτές ημέρες».
Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο εξής «μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Οποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι».
Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα και με ανώτατο όριο προσέλευσης
Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των αθλητικών αγώνων καθόρισε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι όλες οι αναμετρήσεις σ’ όλα τα αθλήματα θα γίνονται με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων θεατών.
Αυτό θα ισχύει είτε για τους κλειστούς είτε για τους ανοιχτούς χώρους.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε διευκρινήσεις για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα έδωσε κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων.
Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι είχε ανακοινωθεί προ δυο εβδομάδων καθώς δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Έτσι, αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς.
Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης:
  • 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα
  • 8.000 για κλειστά γήπεδα
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 16 Ιουλίου.
«Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας» είπε ο υπουργός.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: