Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Πλαστές οι δύο εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Καμία σχέση με τις κινητοποιήσεις, αλλά χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την παραπληροφόρηση, δεν έχουν δύο από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αποτυπώσουν τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου.
Αυτό αποκάλυψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Factuel», αφιερωμένη στην διασταύρωση των ειδήσεων και στη διερεύνηση των πηγών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ισπανόφωνης έκδοσης του γαλλικού πρακτορείου, οι δύο φωτογραφίες είναι προηγούμενων ετών και δεν αφορούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.
Η πρώτη, όπου εν μέσω ενός πλήθους που διαδηλώνει βράδυ ξεχωρίζει ένας άντρας που υψώνει σημαία η οποία γράφει «Ελεύθερη Κούβα», είχε δημοσιευτεί στις 26 Νοεμβρίου του 2016 στην Huffington Post. Φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Τζον Πάρα του πρακτορείου Getty Images και στην (αυθεντική) λεζάντα της γράφει: «Κουβανο-Αμερικανοί γιορτάζουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του επί πολλά έτη ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 26 Νοεμβρίου του 2016».
Η δεύτερη φωτογραφία, συνεχίζει το AFP, με ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δοιμινικανής Δημοκρατίας Listín Diario στις 30 Νοεμβρίου 2020, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Γιαμίλ Λαγκ του AFP, έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με την (επίσης αυθεντική) λεζάντα της πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης της Κούβας που διαδηλώνουν εναντίον των καλλιτεχνών του Κινήματος Σαν Ισίδρο.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: