Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Μέτρα που δεν ξέρουν πώς θα τα εφαρμόσουν

Οχι μόνο τιμωρητικά αλλά και απολύτως πρόχειρα τα κυβερνητικά μέτρα αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών ● Διάπλατα ανοιχτό παραμένει το θέμα των απολύσεων, παρά την κυβερνητική προσπάθεια αποσύνδεσής του από αυτά ● Τι θα περιλαμβάνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και οι φαστ τρακ αναστολές στους δημοσίους υπαλλήλους.
Πάνω στον πάγκο του χασάπη ψάχνει να βρει η κυβέρνηση το πώς θα εφαρμόσει τις αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων που έχει ανακοινώσει. Δεν είναι μόνο ότι τα μέτρα αυτά είναι τιμωρητικά και κινούνται στη λογική του εκφοβισμού, αντί για την προσπάθεια να πειστούν οι δύσπιστοι πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να πάνε να εμβολιαστούν.
Δεν είναι μόνο ότι στρέφουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη στοχοποίηση δύο συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, χωρίς βέβαια να απαντούν στο πώς θα λυθεί η μεγάλη εικόνα του προβλήματος των αργών ρυθμών εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού. Είναι και ότι πρόκειται για άλλη μια επίδειξη απόλυτης προχειρότητας της κυβέρνησης, που πρώτα ανακοίνωσε τα μέτρα και μετά άρχισε να ψάχνει τον τρόπο εφαρμογής τους, δημιουργώντας πλήρη σύγχυση, ενώ άνοιξε διάπλατα θέμα απολύσεων, όχι μόνο με τις σχετικές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου αλλά και άλλων υπουργών, το οποίο προκαλεί, φυσικά, σφοδρές αντιδράσεις.
Επιχειρώντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις αυτές, στην κυβέρνηση λένε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρουν την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα των αναστολών, δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις.
Λένε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει χρονικό διάστημα ισχύος της αναστολής. Υπενθυμίζεται ότι το περί ύπαρξης ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος για την αναστολή εργασίας το είχε θέσει η Δ. Μιχαηλίδου, η οποία, πριν υποχρεωθεί να ανασκευάσει, είχε πει ότι, ύστερα από αυτό το διάστημα, ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα απολύεται. Αλλά βέβαια και η επ’ αόριστον αναστολή άνευ αποδοχών, που όπως φαίνεται τώρα σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, και πάλι θα σημαίνει πρακτικά απόλυση -αφού θα είναι χωρίς μισθό- και μάλιστα χωρίς αποζημίωση και δυνατότητα ταμείου ανεργίας. Τέλος, στην κυβέρνηση λένε ακόμα πως, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέεται το Πειθαρχικό από το ζήτημα του εμβολιασμού.
Εκ πρώτης όψεως, αυτό το τελευταίο μοιάζει σαν μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις Βορίδη, ο οποίος απειλούσε τους δημοσίους υπαλλήλους με Πειθαρχικά, λέγοντας ότι «όταν υπάρξει μια νομική υποχρέωση, η οποία δεν τηρείται από την πλευρά του εργαζόμενου, τότε προφανώς ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα» και προσθέτοντας ότι «η µη τήρηση των υποχρεώσεων εκ της νομοθεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα». Και στην ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης από τον δημόσιο τομέα, απαντούσε: «Εγώ δεν ξέρω τι αποφάσεις θα πάρουν τα πειθαρχικά συμβούλια, πάντως θα ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία».
Παράκαμψη Πειθαρχικού
Ελα όμως που η αποσύνδεση του Πειθαρχικού από το θέμα του εμβολιασμού -για την οποία μιλούν στην κυβέρνηση- δεν σχετίζεται τελικά με κάποια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων από τις δηλώσεις Βορίδη. Τον λόγο που αυτό σχεδιάζεται, τον αποκάλυψε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης (Αντ1).
Τι είπε; Οτι «το πρόβλημα με το Δημόσιο που προέκυψε είναι το εξής: Για να μπει σε αναστολή ένας εργαζόμενος, πρέπει να περάσει από Πειθαρχικό. Αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες. Αρα αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση θα είναι ότι δε θα χρειάζεται να προηγείται το Πειθαρχικό για να μπεις σε αναστολή. Οταν φτάνει η ώρα, η 1η Σεπτεμβρίου για τον υγειονομικό που δεν έχει εμβολιαστεί, θα μπαίνει σε αναστολή». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα πρόκειται για παράκαμψη του Πειθαρχικού, προκειμένου να επιβάλλονται φαστ τρακ αναστολές εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενισχύοντας τους φόβους για κυβερνητική προσπάθεια ξηλώματος της προστασίας της εργασίας στο Δημόσιο.
Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, ο Αδωνις Γεωγιάδης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που απειλούσε με απολύσεις, εμφανίστηκε χθες σίγουρος ότι θα γίνουν, όσο και αν στο μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποσυνδέσουν τα μέτρα για την αναστολή από τις απολύσεις: «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις. Αναπόφευκτα θα γίνουν απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί. Λέω ένα απλό παράδειγμα. Ξενοδοχείο στην Αθήνα, στο κέντρο, όλοι εμβολιασμένοι, πελάτες μόνο Αμερικανοί, covid free η διαφήμιση στο διαδίκτυο, ο μάγειρας αρνείτο να εμβολιαστεί. Τον απέλυσε η επιχείρηση».
Τους έκλεισε το μάτι
Και τι άλλο είπε κλείνοντας ξανά το μάτι στους επιχειρηματίες για απολύσεις; Οτι «η κείμενη νομοθεσία ως ισχύει σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή από την κυβέρνηση, καλύπτει τις περιπτώσεις εκείνες όπου επιχειρήσεις θα κρίνουν ότι η εργασία που κάνει ένας εργαζόμενος, ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί, προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Αν πράγματι είσαι σε μια δουλειά όπου μπορείς να την κάνεις με τηλεργασία, φαντάζομαι ότι το δικαστήριο θα πει ότι η απόλυση είναι καταχρηστική.
Αν είσαι σε ένα πόστο όπου αυτό το πόστο δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο θα κρίνει προφανώς ότι είναι λογική η απόλυση. Η νομοθεσία μας έχει το άρθρο 212, επικαλείται η επιχείρηση τον σπουδαίο λόγο και κρίνεται ο σπουδαίος λόγος στο δικαστήριο». Και συνέχισε: «Βγάζεις έναν εργαζόμενο σε ένα οίκο ευγηρίας σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα είναι σε αναστολή; Η επιχείρηση πρέπει να καλύψει τη θέση αυτή του εργαζόμενου, γιατί δεν μπορείς να δουλεύεις με λιγότερους εργαζομένους. Και ο εργαζόμενος που θα προσληφθεί, για πόσο καιρό θα προσληφθεί; Με ποια σύμβαση εργασίας δηλαδή; Αρα πάλι αυτού του είδους τα θέματα, όταν χρονίζουν, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια χωρίς καμία αμφιβολία».
Διάπλατα ανοιχτό, λοιπόν, το θέμα των απολύσεων, την ώρα που με όλη αυτήν την τακτική εκφοβισμού και τιμωρίας, η κυβέρνηση όχι μόνο τρέφει τούς κάθε λογής συνωμοσιολόγους, αλλά πάει και να τους συγκροτήσει, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις των ακροδεξιών «εμβολιομάχων».
 
Γιάννης Μπασκάκης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: