Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

To σπουδαίο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα

Ο,τι και να λένε τώρα, ό,τι και να συνέβη μετά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και υποτάχθηκε, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αποτέλεσε μία λαμπρή στιγμή της ελληνικής ιστορίας.
Και ήταν ένα περήφανο ΟΧΙ ενάντια σε όλους: πολιτικούς, επιχειρηματίες, περσόνες και, προπάντων, δημοσιογράφους. Ειδικά η δημοσιογραφία διασύρθηκε εκείνες τις ημέρες με τα κανάλια όλα, όπως και τις κοινωνικές ομάδες όλες, να τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ.
Πηγαίναμε όλοι μας μία ολόκληρη εβδομάδα με συρτά βήματα γιατί μας είχαν πνίξει τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις για την επικράτηση του ΝΑΙ. Τους έβγαλαν όλους να μας νουθετήσουν, μέχρι και ο Κώστας Καραμανλής μίλησε. Αφήστε δε τις απειλές, τις δηλώσεις των ξένων, τις κλειστές τράπεζες κ.ά.
Μέχρι που ήρθε η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΟΧΙ στο Σύνταγμα την τελευταία Παρασκευή και έμοιαζε με ημέρα απελευθέρωσης. Ολοι πήραμε ανάσα, Ηταν κραυγή κανονική. Πλέον ξέραμε ότι θα κερδίσουμε. Και ας έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, εκείνο το βράδυ, ότι προηγείται το ΝΑΙ.
Η ψήφος την Κυριακή πια ήταν τυπική υπόθεση και το 61% ήρθε φυσιολογικά. Βγήκε μετά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει στην τηλεόραση, το βράδυ της Κυριακής. Μου φάνηκε σοβαρός και μετρημένος. Μπράβο του, είπα, δεν χρειάζονται διχαστικές δηλώσεις αυτή τη στιγμή. Πού να ήξερα ότι ήταν στενοχωρημένος...
Το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ την επομένη με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ηττηθήκαμε κατά κράτος μία εβδομάδα μετά στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής, οικονομικής και τραπεζικής, δικτατορίας.
Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο για τη χώρα που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, σίγουρα όμως ήθελα να παραμείνει ΟΧΙ. Αλλωστε όταν ψηφίζαμε ΟΧΙ ήμασταν έτοιμοι για τις συνέπειες. 
 
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: