Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΕΠΟ: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση έβγαλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΠΟ που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΠΟ καταγγέλλει την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης στις διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση εργασίας ενώ αναφέρεται και σπατάλες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΠΟ:
«Αξιότιμες/οι κυρίες/ιοι,
Εδώ και τρεις μήνες, τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναφορικά με την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τη διοίκηση της Ε.Π.Ο. να επιχειρεί να καταργήσει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Κι όλα αυτά ενώ η Σύμβαση βρίσκεται από την 1η Ιουνίου στην παράταση ισχύος της, η οποία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.
Τα επιχειρήματα της διοίκησης κινούνταν σε λογικές οι οποίες δεν συνάδουν με τα ισχύοντα στον ιδιαίτερο χώρο που υπηρετούμε. Τα περισσότερα από αυτά, καταφανώς προσχηματικά, είτε αφορούσαν σε άστοχες συγκρίσεις με την εργασία παραγόντων της Ομοσπονδίας σε χώρους εντελώς διαφορετικούς από αυτόν του ποδοσφαίρου και στη μη αναγνώριση της εξειδίκευσης των εργαζομένων στην Ε.Π.Ο., είτε στην υποτιθέμενη διάθεση για «συμμάζεμα των εξόδων», «διάθεση» που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους χειρισμούς των διοικήσεων εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή τις μεγάλες σπατάλες που παρατηρούνται. Προφανώς δεν είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που «φούσκωσαν» τον λογαριασμό, ούτε εκείνοι που απεμπολούν ποικιλοτρόπως τη δυνατότητα εισροής εσόδων.
Κυρίως όμως, οι μισθοί των υπαλλήλων που ανήκουν στον ΣΥΕΠΟ και αμείβονται με βάση Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, βρίσκονται καθηλωμένοι εδώ και 15 περίπου χρόνια, μην ακολουθώντας την αύξηση του κόστους ζωής -ενώ έχουν ήδη υποστεί και μειώσεις. Αποτελούν δε το 1/3 της συνολικής μισθοδοσίας, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 αφορούν σε υψηλά αμειβόμενα στελέχη και εξωτερικούς συνεργάτες. Ωστόσο, η παρούσα διοίκηση, όπως και αρκετές από τις προηγούμενες, στόχευσε στους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντας για μια ακόμη φορά ανέγγιχτες τις -σε πολλές περιπτώσεις παράλογα υψηλές- αμοιβές στελεχών εκτός σύμβασης και άλλων συνεργατών. Και αυτό, παρά την πρόταση των εκπροσώπων του Συλλόγου να συμπεριληφθούν όλοι στη Συλλογική Σύμβαση, ώστε να γίνει σοβαρό νοικοκύρεμα στα οικονομικά, εάν αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος…
Στις απανωτές συναντήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών, παρά τις αντιθέσεις, υπήρξαν στιγμές σύγκλισης. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αθετώντας τα συμφωνηθέντα, σε ένα ρεσιτάλ παλινωδίας και «ήξεις αφήξεις», η διοίκηση ερχόταν με νέες ασύμφορες για τους εργαζόμενους προτάσεις, οι οποίες στερούνταν λογικών επιχειρημάτων, ενώ παρατηρήθηκε και το πρωτοφανές το κάθε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Π.Ο. να προτείνει μία δική του σύμβαση!
Αυτό μας οδήγησε, ως ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων, σε απευθείας συνομιλίες με τον κατά νόμο εκπρόσωπο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και ύστερα από τρεις συναντήσεις συμφωνήσαμε με την τελική πρόταση του κ. Ζαγοράκη και των εκπροσώπων της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι και αυτή έθιγε κεκτημένα. Κι αυτό γιατί κρίναμε καλόπιστα ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, τα μέλη της Εκτελεστικής αρνήθηκαν σε τρεις συνεδριάσεις, όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και να συζητήσουν τη Σύμβαση. Η τρίτη από αυτές τις συνεδριάσεις ήταν αυτή της Παρασκευής 30/07/2021, με την οποία «το ποτήρι ξεχείλισε» για τους εργαζόμενους.
Τα παραπάνω είναι πρωτοφανή στην ιστορία της Ομοσπονδίας, καταδεικνύουν αναλγησία και πλήρη έλλειψη σοβαρής και συντεταγμένης αντιμετώπισης των εργαζομένων και σεβασμού προς τους ίδιους και τις οικογένειές τους, των οποίων την αγωνία η διοίκηση της Ε.Π.Ο. δεν δείχνει να συμμερίζεται. Προκαλούν επίσης αβεβαιότητα και φτάνουν στα όρια του εμπαιγμού και της κοροϊδίας, ενώ καθιστούν πλέον σαφή την πρόθεση της διοίκησης να μην υπογράψει Σύμβαση.
Για τους λόγους αυτούς -και καθώς είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. χωρίς να δεχτούμε τις μειωτικές προτάσεις επί δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν εδώ και δεκαετίες και περιέχονται σε Συμβάσεις οι οποίες υπογράφηκαν από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που είχε οριστεί από τη FIFA και την UEFA, και είχαν όλες τους κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας,
Αποφασίσαμε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν με στάσεις εργασίας και θα κλιμακωθούν αναλόγως των εξελίξεων, όπως επίσης και προσφυγή σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας,
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΠΟ»
 
Πηγή: insport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: