Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Απλήρωτοι έκτακτοι αρχαιοφύλακες... γιατί κάποιοι παραθερίζουν!

Συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται από τον Ιούνιο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ γιατί όπως τους απάντησαν «δεδομένων κάποιων καλοκαιρινών αδειών, οι οποίες τρέχουν, δυσχεραίνεται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής».
Απλήρωτοι παραμένουν οι 7μηνίτες συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και υπάλληλοι στην καθαριότητα, οι οποίοι εργάζονται στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία Ραμούντα, Σουνίου, Αμφιαρείου, Μαραθώνα, Βραυρώνας, Λαυρίου, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕΦΑΑΝΑΤ) του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι οι έκτακτοι υπάλληλοι που, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αυτό το καλοκαίρι με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις φωτιές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να φυλάξουν τα ιερά και τα όσια της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Εργάζονται από τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, αφού η νέα υπόσχεση που τους δόθηκε είναι για τις 13 Σεπτεμβρίου!
Η ΕΦΑΑΝΑΤ έχει στείλει εγκαίρως τις καταστάσεις για καταβολή μισθοδοσίας των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου στην Κεντρική Υπηρεσία, δηλαδή στο λογιστήριο της Μπουμπουλίνας. Ποιος ο λόγος που δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα εκατοντάδων εκτάκτων υπαλλήλων, κύριε Διδασκάλου, γενικέ γραμματέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Υπάρχει, λέει, έλλειψη προσωπικού και «δεδομένων κάποιων καλοκαιρινών αδειών οι οποίες τρέχουν, δυσχεραίνεται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής»! Αυτό απάντησε η ΕΦΑΑΝΕΤ στους εκτάκτους υπαλλήλους που αρχές Αυγούστου έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας.
«Από την έναρξη της σύμβασής μας δεν έχουμε λάβει ούτε έναν μισθό με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πλέον βιοποριστικό ζήτημα. Θεωρούμε την κατάσταση απάνθρωπη και βασανιστική. Η επικοινωνία με το λογιστικό τμήμα της υπηρεσίας θεωρούμε ότι μας εμπαίζει αφού, κάθε φορά, μας αναφέρει καινούργια ημερομηνία πληρωμής, με τελευταία τη 13η Σεπτεμβρίου. Οπως αντιλαμβάνεστε με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους προγραμματισμός... Ως εκ τούτου ζητάμε να δείξετε ενσυναίσθηση και να φροντίσετε για την πληρωμή των δεδουλευμένων μας ώς τα μέσα Αυγούστου» ζητούσαν, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί.
«Ζούμε με δανεικά, το χρέος γιγαντώνεται, κάποιοι δυσκολεύονται να προσέλθουν στην εργασία τους, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της μετακίνησης», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» αρχαιοφύλακας που για ευνόητους λόγους προτιμάει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Με καθυστέρηση τριών μηνών η φύλαξή μας δεν ξέρω αν παραμένει ίδια ή γίνεται χειρότερη, αλλά σίγουρα δεν γίνεται καλύτερη», καταλήγει.
Στη δεύτερη καταγγελία που λάβαμε ο συμβασιούχος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Στην Αθήνα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού διέκοψαν εντελώς απροειδοποίητα τη ροή πληρωμών μισθοδοσίας μέσα στον Αύγουστο αφήνοντας απλήρωτους τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες τον 15Αύγουστο, ενώ λιώναμε κάτω από τους 51 βαθμούς για να καλύψουμε τις ανάγκες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων των υπηρεσιών... Αλλες υπηρεσίες δεν ξεκίνησαν ποτέ τη φετινή μισθοδοσία των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων. Πολλοί έχουμε έρθει από επαρχίες και νοικιάζουμε στην Αθήνα για να βγάλουμε τις συμβάσεις αυτές, έχουμε οικογένειες πίσω μας, συγγενείς με αναπηρία, άρρωστους γονείς. Είναι απάνθρωπο, ανήθικο και εγκληματικό το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο».
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού έχει ενημερώσει με επιστολή του τον υπηρεσιακό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μανώλη Αντωνόπουλο. Αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν τον «ακριβή αριθμό των περιπτώσεων» που είναι αυτή τη στιγμή απλήρωτοι και σημειώνουν «δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς εργοδοσίας, καθώς είναι ξεκάθαρα παράνομο ειδικά για κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί πριν από την προκήρυξη. Εχουμε δώσει μεγάλους και πολλούς αγώνες για να μειώσουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και, μόλις φτάσαμε στο φυσιολογικό κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή σχεδόν στον μήνα... αλλάζει πάλι ο τρόπος πληρωμών και πάλι επιστρέφουμε στην καθυστέρηση των δύο και πλέον μηνών. Ούτε εμάς αλλά ούτε και τους συναδέλφους μας ενδιαφέρει η δικαιολογία της υποστελέχωσης και, ακόμη χειρότερα, η δικαιολογία της απουσίας προσωπικού λόγω καλοκαιρινής άδειας...»
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: