Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

«Ντροπιάζει το ΑΠΘ» η αστυνομοκρατία

Η επιστολή του Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ καταδικάζει τη γενικευμένη επιχείρηση αστυνομοκρατίας
Οι καθηγητές-μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού καταρρίπτουν με επιστολή τα επιχειρήματα του πρύτανη ● Τα ΜΑΤ βρέθηκαν και χθες μέσα στο campus του ΑΠΘ, έχοντας απέναντί τους εκατοντάδες φοιτητές, πολλούς καθηγητές και αρκετούς αλληλέγγυους που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την παρουσία τους εκεί φωνάζοντας συνθήματα και διαδηλώνοντας για ένα Πανεπιστήμιο χωρίς αστυνομία, με ελευθερία διακίνησης των ιδεών και ελευθερία του λόγου.
Αλλα λέει ο πρύτανης, άλλα υποστηρίζουν φοιτητές και… καθηγητές! Το αφήγημα Παπαϊωάννου περί «ακραίων στοιχείων» που εμποδίζουν την ανέγερση νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ καταρρίπτουν συνάδελφοί του καθηγητές-μέλη του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού) που κάνουν λόγο για αστυνομοκρατία με επιλογή της κυβέρνησης και στήριξη των πρυτανικών αρχών.
Χθες ήταν η 5η μέρα παρουσίας των ΜΑΤ στην πανεπιστημιούπολη με πρόσχημα την «προστασία» των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης εκεί που επί 34 χρόνια φοιτητικές συλλογικότητες στέγαζαν την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». Απέναντί τους και πάλι φοιτητές και αλληλέγγυοι, που όμως αυτή τη φορά είχαν ενεργά στο πλευρό τους και τον ΕΣΔΕΠ. Με μια σκληρή ανακοίνωση, που ωστόσο βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους, ξεσπαθώνει κατά του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου και των συνδιοικούντων το ΑΠΘ.
«Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ καταδικάζει τη γενικευμένη επιχείρηση αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μέρες, με την αναίτια χρήση χημικών και κρότου-λάμψης τη Μ. Δευτέρα, την παρουσία ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας και της ασφάλειας τη Μ. Τρίτη και το κλείσιμο της Σχολής Θετικών Επιστημών τη Μ. Τετάρτη», αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει: «Σκοπός της εν εξελίξει επιχείρησης είναι η εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και καταστολής στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ, τόσο εν όψει της επιχειρούμενης εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας όσο και ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της πλήρους επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος»…
Λένε και άλλα πολλά στην ανακοίνωσή τους οι συνάδελφοι του πρύτανη, αλλά ήδη με τα παραπάνω έχουν αποτυπώσει σε τρεις σειρές τι ακριβώς συμβαίνει με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του ΕΣΔΕΠ, καθηγητή Χημείας Σωτήρη Σωτηρόπουλου, ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων «ντροπιάζει το ίδρυμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο δικό μας σύστημα, η πανεπιστημιακή διοίκηση πρέπει να πείθει για την αλήθεια της, αλλιώς αυθεντία η οποία χρειάζεται αστυνομία για να επιβληθεί δεν μπορεί να υπάρχει στο Πανεπιστήμιο».
Την ίδια ώρα, ο πρύτανης-καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου κατήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «ακραία στοιχεία», στα οποία σύμφωνα με τον ίδιο συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι φοιτητές, «επιχείρησαν να σταματήσουν τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης σε κτίριο που παλαιότερα τελούσε υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να κληθούν τα ΜΑΤ και να προκληθούν επεισόδια». Ανέφερε, επίσης, πως «τα ίδια ακραία στοιχεία» είχαν παρέμβει και παλιότερα και είχαν σταματήσει τον προηγούμενο εργολάβο. «Τώρα που ανέλαβε άλλος εργολάβος, επανήλθαν για να τον εμποδίσουν».
Τα ΜΑΤ βρέθηκαν και χθες μέσα στο campus του ΑΠΘ, έχοντας απέναντί τους εκατοντάδες φοιτητές, πολλούς καθηγητές και αρκετούς αλληλέγγυους που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την παρουσία τους εκεί φωνάζοντας συνθήματα και διαδηλώνοντας για ένα Πανεπιστήμιο χωρίς αστυνομία, με ελευθερία διακίνησης των ιδεών και ελευθερία του λόγου.
Φοιτητές θύμισαν μάλιστα το «περσινό κρεσέντο βίας για την επιβολή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, το οποίο έγινε με την ανοχή των πρυτανικών αρχών, οδηγώντας σε τραυματισμούς και βασανισμό φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια». Ο νόμος αυτός, όπως τόνισαν, έχει σκοπό να καταστείλει όσους αγωνίζονται και όλες τις φωνές που διεκδικούν ακόμη και αυτονόητα δικαιώματα και ελευθερίες…

Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: