Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά: Μέρα μνήμης και τιμής στην εργατική τάξη

«Η Εργατική Πρωτομαγιά φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης, τη μοναδική “ σωστή πλευρά της ιστορίας” για τους λαούς, αφού είναι αυτή που κινεί τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος. Εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής στην εργατική τάξη, τον δημιουργό του κοινωνικού πλούτου και πρωτεργάτη της κοινωνικής εξέλιξης, η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και νέων στόχων που -ειδικά στις σημερινές συνθήκες των πολέμων, των κρίσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης- φωτίζει το δρόμο για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.
Η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, οι αμέτρητες θυσίες των εργατών και εργατριών σε όλον τον κόσμο, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2022.
«Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος ένοχος για όλα τα εγκλήματα σε βάρος των λαών, που διαδέχονται το ένα το άλλο» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαζί με το δηλητήριο του εθνικισμού που διαιρεί την εργατική τάξη και η εκτόξευση των τιμών, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που συνεχίζει να αφήνει το τραγικό της αποτύπωμα, η αφαίρεση κατακτήσεων δεκαετιών, δεν είναι “ φυσικά φαινόμενα” ούτε μια “ απόκλιση από την κανονικότητα”, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν».
«Όλα τα παραπάνω», εξηγεί στη συνέχεια το ΚΚΕ, «είναι η ίδια η καπιταλιστική “ κανονικότητα”, ειδικά σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις του συστήματος οξύνονται και που καμία μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να βρει λύση στα συσσωρευμένα αδιέξοδά του. Αποδεικνύουν τα ιστορικά όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τυπικά με τη ρώσικη εισβολή, όμως προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια από τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα -το ευρωΝΑΤΟϊκό από τη μία και τη Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη- είναι η πιο τυπική έκφραση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο της συμμαχίας με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή. Η μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο βάζει τον λαό “ στο στόμα του λύκου”, για χάρη της μοιρασιά της λείας και των αγορών. Το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι “ με αυτό τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι του τουρκικού επεκτατισμού”, έχει χρεοκοπήσει προ πολλού, αφού την ίδια ώρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, χάριν της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, προωθούν λύσεις “ συνεκμετάλλευσης” σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία».
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι ανταγωνισμοί που ευθύνονται για το ξέσπασμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι οι ίδιοι ακριβώς που συμβάλλουν στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, παγκοσμίως και στη χώρα μας».
Επισημαίνει ότι «η ακρίβεια, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αποδεικνύει και το εξής: Ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που η κυβέρνηση κι όλα τα αστικά κόμματα έχουν “ σημαία” τους, δεν μπορεί ποτέ να είναι δίκαιη. Ο “ πόλεμος” ενάντια στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για αυτήν ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής οικονομίας, «κρίση - ανάπτυξη», προσθέτει μόνο νέα βάρη».
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να γίνει αφετηρία αγωνιστικής κλιμάκωσης.
--Για αυξήσεις στους μισθούς, κατώτερο μισθό τουλάχιστον τα 825 € , υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
--Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των απλήρωτων υπερωριών, για την ακύρωση του αντεργατικού οπλοστασίου που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.
--Για την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων, να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο για όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους» και σημειώνει ότι «δεν υπάρχει “ δίκαιη”, “ φιλολαϊκή” ή “ προοδευτική” διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως προβάλλουν στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, η Ελληνική Λύση».
Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας των εργαζομένων «μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να δημιουργήσει όρους ανάτασης, όταν δεν εγκλωβίζεται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, όταν στοχεύει τη στρατηγική και εξουσία του κεφαλαίου, το σάπιο αστικό κράτος, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».
«Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη της χώρας μας. Είναι η τάξη που, λόγω της θέση της, μπορεί να συνενώσει τα λαϊκά στρώματα, που σήμερα ασφυκτιούν στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ απευθύνει ξεχωριστό κάλεσμα ενίσχυσης της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, με οποιοδήποτε τρόπο ή πρόσχημα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, για το δίκιο του εργαζόμενου λαού, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Γ.Μ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: