Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Φυσικό αέριο: Η Eurostat αποδομεί το αφήγημα Μητσοτάκη

Φυσικό αέριο:
Αν και το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδίδει τις αυξήσεις στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο στις ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις διεθνείς συγκυρίες, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat όχι απλά εκθέτουν την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι λόγω των δικών της ενεργειών, ή μη ενεργειών, η κατάσταση στη χώρα μας με τους ενεργειακούς λογαριασμούς έχει φτάσει να είναι δυσβάστακτη.
Σύμφωνα με τη Eurostat λοιπόν, μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και του δεύτερου εξαμήνου του 2021, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά σημειώθηκαν σε:
  • Βουλγαρία (+103%)
  • Ελλάδα (+96%)
  • Εσθονία (+83%)
Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, άρα όπως διαπιστώνει κάποιος, ουδεμία σχέση έχει με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στη χώρα μας. Μια εκτίναξη η οποία είχε ξεκινήσει πολύ πριν και δεν αντιμετωπίστηκε ούτε στο ελάχιστο από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση των γενικών στοιχείων της Eurostat, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν απότομα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 (21,3 ευρώ ανά 100 kWh), στα 23,7 ευρώ ανά 100 kWh.
Οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν επίσης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 (7,0 ευρώ ανά 100 kWh) σε 7,8 ευρώ ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Πιο πρόσφατα, οι τιμές χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσώπευαν το 36% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώθηκαν στα νοικοκυριά στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το αντίστοιχο μερίδιο ήταν 30%. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε αυτό το στοιχείο τιμής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
 
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: