Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ρεκόρ 25ετίας για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη-Έφτασε στο 7,5% σε ετήσια βάση

Ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ρεκόρ για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, καθώς η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων που ενισχύθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία προσθέτουν νέα βάρη στα οικονομικά των νοικοκυριών και επιβαρύνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης από τα τελευταία ξεσπάσματα του COVID-19.
Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 7,5% τον Απρίλιο, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν οι στατιστικές το 1997 και το έκτο ρεκόρ στη σειρά, ξεπερνώντας το παλιό ρεκόρ του 7,4% από τον Μάρτιο.
Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 38%, μια απόδειξη για το πώς ο πόλεμος και η συνακόλουθη παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζουν τα 343 εκατομμύρια άτομα της ευρωζώνης.
Οι φόβοι ότι ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υψηλότερα.
Αυτό έρχεται πέρα από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ανάκαμψης από την ύφεση της πανδημίας και μια προσεκτική προσέγγιση για την αύξηση της παραγωγής από το καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ και τις συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: