Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Σοβαρό εργατικό ατύχημα, με έναν βαριά τραυματία, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco

Σχεδόν έξι μήνες μετά τον θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που δούλευε, το πρωί της Πέμπτης, ακόμα ένα εργατικό ατύχημα συνέβη. Στην προβλήτα ΙΙΙ αυτήν τη φορά.
Ένας 38χρονος λιμενεργάτης κατά τη διάρκεια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πάνω σε φορτηγό πλοίο, έπεσε από ύψος 12 μέτρων και έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχει υποστεί κατάγματα σε όλο του το σώμα.
Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ τονίζει: «Εχτές παραλίγο για λίγα δευτερόλεπτα δεν θρηνήσαμε κι άλλο συνάδελφο. Σήμερα άλλος ένας συνάδελφος σακατεύτηκε καθώς έπεσε από 12 μέτρα ύψος στο καράβι. Τα ψέματα τελείωσαν. Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν την ευθύνη για ό,τι γίνει από δω και πέρα».
Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για το ατύχημα αναφέρει:
«Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Κερατσινίου, για τραυματισμό 38χρονου λιμενεργάτη, κατά τη διάρκεια εργασίας του επί παραβεβλημένου φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό ξένη σημαία, στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (Σ.Ε.Π. Α.Ε.) στην περιοχή του Νέου Ικονίου Κερατσινίου. Συγκεκριμένα, ο 38χρονος κατά τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο πλοίο, έπεσε από ύψος από το σημείο που εργαζόταν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο κατάστρωμα του πλοίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο άνδρας μεταφέρθηκε έχοντας τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο όχημα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και νοσηλεύεται. Προανάκριση διενεργείται από το Β' Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά».
Στάση εργασίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, ενώ στις επτά το απόγευμα θα κάνουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα τους. Ήδη και πριν συμβεί το σημερινό ατύχημα η ΕΝΕΔΕΠ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Κυριακή 1η Μαΐου με βασικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.
 
ΠΕΝΕΝ: «Άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων»
Το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το σοβαρό εργατικό ατύχημα και απαιτεί να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή εργασία στο λιμάνι, στα καράβια, στην επισκευαστική ζώνη και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις θέσεις των εργαζομένων.
«Όχι στα μεροκάματα του τρόμου, όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εφοπλιστών και της Cosco» τονίζει και επισημαίνει τις ευθύνες που έχει για το δυστύχημα η εταιρεία που «επέδειξε εγκληματική αμέλεια στην τήρηση των κανόνων για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων» όπως και το υπουργείο Ναυτιλίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οι οποίες «δυστυχώς όπως αποδεικνύεται και με αυτό το δυστύχημα οι έλεγχοι που υποτίθεται κάνουν είναι εικονικοί έως ανύπαρκτοι θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων».
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τα Τμήματα Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος, να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του κακού για να μην υπάρξει άλλο τέτοιο δυστύχημα ή ατύχημα.
Να σταματήσουν οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας από την ΣΕΠ/Cosco με συμβάσεις πλήρους εργασίας.
Να συμφωνηθεί Γενικός Κανονισμός Προσωπικού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που να οριοθετεί και να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στο τέρμιναλ.
Να λειτουργήσει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιτελέσουν το ρόλο τους που είναι η προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
«Τη Δευτέρα 25.10.2021 ο Δημήτρης Δαγκλής άφηνε την τελευταία του πνοή στο container terminal της ΣΕΠ/Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Τότε διαπιστώναμε ότι οι αιτίες έχουν όνομα και υπεύθυνους .Έξι μήνες μετά και παρόλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τις υποσχέσεις ΣΕΠ/Cosco και κυβέρνησης, ελάχιστα φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί. Οι αιτίες παραμένουν οι ίδιες, ίδιοι παραμένουν και οι υπεύθυνοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: