Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Φαμπρίς Λεγκέρι: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex

Την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι. Έρευνα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης.
Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι υπέβαλε την Πέμπτη (28/04) την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, η οποία θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας, έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.
Η υποβολή της παραίτησης του Φαμπρίς Λεγκέρι ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Ο Φαμπρίς Λετζερί ηγείται της Frontex από το 2015.
Τα τελευταία χρόνια, ο οργανισμός βρέθηκε στο μικροσκόπιο για τον φερόμενο ρόλο της στα pushbacks, δηλαδή την παράνομη απομάκρυνση μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2004, του δόθηκε μια πιο ισχυρή εντολή στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, κατά την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο ήρθαν στην ήπειρο. Η ΕΕ έδωσε εντολή στον οργανισμό να δημιουργήσει ένα σώμα 10.000 ατόμων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής.
Όμως, καθώς η Frontex στελεχώθηκε, ο οργανισμός βρέθηκε επανειλημμένα αντιμέτωπος με καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά... στα πάντα, από τις δικές του εσωτερικές πολιτικές και την κουλτούρα του χώρου εργασίας μέχρι τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.
Η υπηρεσία OLAF ερευνά τις καταγγελίες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά της πορίσματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λετζερί δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων.
Μέχρι στιγμής, η Frontex δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: