Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Στην Ισπανία η πιο σύντομη επαναλοίμωξη με Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένη

Επιστήμονες από την Ισπανία ανακοίνωσαν το συντομότερο στον κόσμο γνωστό χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης με νέο κορονοϊό, καθώς γυναίκα βρέθηκε να έχει μολυνθεί από την Όμικρον μόλις 20 μέρες μετά τη μόλυνση της από την παραλλαγή Δέλτα. Η 31χρονη Ισπανίδα υγειονομικός είχε μάλιστα εμβολιαστεί πλήρως και είχε επίσης κάνει ενισχυτική τρίτη δόση 12 μέρες πριν την επαναμόλυνση της με την παραλλαγή Όμικρον.
Η ασυνήθιστη περίπτωση της γυναίκας που «κόλλησε» κορονοϊό δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα, από ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής την δρα Κριστίνα Γκουτιέρεζ-Φόρνες. Κατά την πρώτη λοίμωξη της τον Δεκέμβριο, η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική, ενώ κατά τη δεύτερη τον Ιανουάριο, εμφάνισε βήχα, πυρετό και κόπωση.
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την δυνατότητα της παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία, αποκτημένη είτε μετά από νόσηση με άλλες παραλλαγές είτε μετά από εμβολιασμό. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός πράγματι φαίνεται να προστατεύουν σε ένα βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εκείνους που μολύνονται από Όμικρον».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: