Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ιδιοκτησία σε 70.000 καταπατητές δίνει η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητα εξαγοράς ακινήτων τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο κι έχουν καταπατηθεί, θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με το τελικό πλαίσιο της ρύθμισης, για την απόκτηση οριστικών τίτλων κυριότητας καταπατημένων δημόσιων ακινήτων, θα συγκροτηθεί επιτροπή όπου οι ενδιαφερόμενοι καταπατητές θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων. Σε περίπτωση που ορισμένοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα συνεκτιμηθεί η προσφυγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα καταπατημένα ακίνητα ξεπερνούν τα 70.000, ενώ τα έσοδα από τη νομιμοποίηση τους μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.
Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου, με ορόσημο το 1970 ή το 1980. Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 50 χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970 ή πάνω από 40 χρόνια, αν η αφετηρία είναι το 1980. Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980, το σχέδιο νόμου δε θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, θα προβλέπει την απομάκρυνσή από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα, ενδεχομένως και με πρόστιμο.
Για το ύψος του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά, για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα, ανάλογα με το ύψος του, θα εξοφλείται σε δόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: