Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Στη χώρα της Γκάγκα

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ασθενείς θέλουν να δώσουν ό,τι μπορούν στον χειρουργό τους για να τον ευχαριστήσουν. Αυτό έμαθαν, αυτό κάνουν. Ξέρουν ότι τίποτα δεν γίνεται στη χώρα μας χωρίς μπαξίσι, κονέ, σπρώξιμο, χωρίς κάτι που να κινείται στη σφαίρα της παραοικονομίας και του παρακράτους.
Είτε πρόκειται για διορισμό (ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα) ή για εξυπηρέτηση στην πολεοδομία και στην εφορία, είτε μιλάμε για δημόσια υγεία και παιδεία, πάντα μια αδιαμεσολάβητη επαφή με τον εκπρόσωπο του θεσμού, μια σύσταση από κάποιον "ημέτερο" ή μια άνωθεν υπόδειξη βοηθάει.
Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζει την παθογένεια ως κανονικότητα και τη νομιμοποιεί ηθικά. Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει ιστορική σημασία γιατί είναι η πρώτη φορά που γιατρός με κυβερνητικό αξίωμα υπερασπίζεται το "φακελάκι": «Οι περισσότεροι ασθενείς όταν με ρωτούν να τους συστήσω γιατρό, με ρωτούν ”και τι να τους δώσω γιατρέ;” Ο περισσότερος κόσμος τον χειρουργό του θέλει να τον ανταμείψει, θέλει να του δώσει μια αμοιβή».
Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για διαφθορά ούτε για το πιο ειδεχθές εμπόριο που έχει να κάνει με ζωή και θάνατο. Δεν πρόκειται για αποκορύφωμα των κοινωνικών ανισοτήτων ούτε για την κόλαση ενός συστήματος υγείας που λειτουργεί με όρους σούπερ μάρκετ.
Είναι ζήτημα συναισθηματικό και έχει να κάνει με τη βαθιά ανθρώπινη σχέση του ασθενούς με το γιατρό του. Δεν πιέζεται ούτε αναγκάζεται, θέλει και επιλέγει.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αριστη, κυνική και οργανωμένη υπηρετεί την ομάδα εξουσίας Μητσοτάκη με θάρρος και ειλικρίνεια. Χωρίς περιστροφές και χωρίς υπεκφυγές.
Κανείς δεν θα έχει το άλλοθι να λέει ότι δεν ήξερε όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Είναι όλα προφανή.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: