Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Κρατικό χρήμα στην ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Επιδότηση 750 εκατ.

Σε σκάνδαλο με πολλές πτυχές εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έγινε πριν από τρία χρόνια, προκειμένου το Δημόσιο να πάψει να φορτώνεται τις ζημίες των σιδηροδρόμων. Η εταιρεία είναι πλέον ιδιωτική, ανήκει στον όμιλο των ιταλικών σιδηροδρόμων (FSI Trenitalia), αλλά συνεχίζει να επιβαρύνει το ελληνικό κράτος, το οποίο όχι μόνον την επιδοτεί για να εκτελεί το βασικό της έργο – τα δρομολόγια τρένων - αλλά της αναθέτει εμμέσως τη διενέργεια κρατικών προμηθειών και συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς.
Στη νέα συμφωνία που υπεγράφη προ ημερών μεταξύ Δημοσίου- FSI Trenitalia και το πλήρες περιεχόμενο της παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, προβλέπεται ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει στον ιταλικό όμιλο επιχορήγηση 750 εκατ. ευρώ για να εκτελεί σιδηροδρομικά δρομολόγια την επόμενη 15ετία και για ανανέωση-εκσυγχρονισμό των επιβατικών συρμών.
Ουσιαστικά επιδοτούνται όλα τα δρομολόγια σαν να επρόκειτο για «άγονες γραμμές» - ακόμη και το βασικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, όπου η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη και οι συρμοί κινούνται πάντοτε υπερπλήρεις.
Το τρικ με ΓΑΙΟΣΕ
Περίεργοι έως σκανδαλώδεις είναι και οι όροι της συμφωνίας για εκσυγχρονισμό των συρμών, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποκτήσει 10 νέα υδρογονοκίνητα τρένα και άλλα 10 ηλεκτροκίνητα.
Όμως οι συρμοί αυτοί δεν θα αγοραστούν από την εταιρεία που ανήκει τώρα στους Ιταλούς, αλλά θα... νοικιαστούν. Θα τους αγοράσει για λογαριασμό του Δημοσίου η ΓΑΙΟΣΕ, που ανήκει στο Υπερταμείο και γιαυτό εξαιρείται από τους κανόνες κρατικών προμηθειων – μπορεί δηλαδή να κάνει αγορές χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Η εταιρεία αυτή θα νοικιάζει τα τρένα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ των Ιταλών, που θα πληρώνουν το «ενοίκιο» με τα λεφτά της κρατικής επιδότησης- δεν πρόκειται δηλαδή να επιβαρυνθούν με καμία επενδυτική δαπάνη.
Οι συρμοί δεν πρόκειται μάλιστα να παραληφθούν άμεσα, αλλά θα έρθουν στην Ελλάδα εντός 5ετίας(!), μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027.
Ετσι, θα… «κοστίσει ο κούκος αηδόνι», καινούργια τρένα δεν θα έχουμε την επόμενη πενταετία, ενώ το Δημόσιο θα πληρώνει για την εκτέλεση των δρομολογίων.
Εθνικός προμηθευτής και στην Ελλάδα
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας απεκάλυψε σε εκτενές ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία έχει περιέλθει αντίτυπο μιας σύμβασης 58 σελίδων.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο ανάδοχος της μεγάλης σύμβασης για την προμήθεια των νέων συρμών «φωτογραφίζεται» στις συμφωνίες. Είναι ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Alstom, που έχει απορροφήσει την Fiat Ferroviaria, εθνικό προμηθευτή της FSI Trenitalia και διαθέτει στο Τορίνο μεγάλη συγκρότημα κατασκευής και συντήρησης τροχαίου υλικού.
Στην επισκευαστική βάση της Asltom συντηρούνταν και τα τρένα ETR-470, τα «Λευκά Βέλη» που θα δρομολογούσαν οι Ιταλοί στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να κόψει κορδέλες η κυβέρνηση στις 25 Μαρτίου 2021, στα 200 χρόνια της Επανάστασης. Οι κορδέλες δεν κόπηκαν, γιατί οι Ιταλοί είχαν «ξεχάσει» να εξοπλίσουν τα τρένα με συστήματα που καλύπτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφαλείας…
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: