Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Αποφασισμένοι να σταθούν όρθιοι

Την Κυριακή συμπληρώνονται πέντε μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το ότι οι καθημερινές εχθροπραξίες δεν είναι πλέον πρώτο θέμα στις ειδήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο -ενδιαφέρουν, φαίνεται, περισσότερο τα μακροβούτια του Ελον Μασκ στη Μύκονο και ο γάμος της Τζένιφερ Λόπες στο Λας Βέγκας- δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε. Το αντίθετο μάλιστα... Οι επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων για την κατάληψη της νότιας Ουκρανίας εντείνονται.
Μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό, το ποδόσφαιρο της Ουκρανίας προσπαθεί να σταθεί όρθιο. Ενώ πριν από ενάμιση μήνα ήταν γνωστό ότι θα ξεκινήσει μεν το ουκρανικό πρωτάθλημα αλλά ο πρώτος γύρος του θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, πριν από λίγες μέρες τα δεδομένα άλλαξαν. Η ομοσπονδία και η λίγκα αποφάσισαν ότι οι αγώνες θα γίνονται στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, σε πόλεις όπου η ζωή κυλάει όσο πιο κανονικά γίνεται και υπάρχει ο λιγότερος δυνατός κίνδυνος. Αυτό θα γίνει ώστε να στηρίξουν όσους πολεμούν στο μέτωπο και να τους ανεβάσουν το ηθικό. Βέβαια θα επιλεχθούν γήπεδα που βρίσκονται κοντά σε αντιαεροπορικά καταφύγια και οι ομάδες του Νότου θα φιλοξενηθούν στον Βορρά. Ως ημερομηνία έναρξης επιλέχθηκε η 23η Αυγούστου, ημέρα της σημαίας και εθνική εορτή της Ουκρανίας.
Αρκετοί ποδοσφαιριστές βρίσκονταν από τον Φεβρουάριο στο μέτωπο και τώρα επέστρεψαν στις ομάδες τους για προετοιμασία. Πολλοί έχουν στείλει τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μιλούν για τον πόλεμο και θεωρούν ότι, ακόμα και υπό τις συνθήκες αυτές, μπορούν να αγωνιστούν. Ετσι θα δείξουν στον κόσμο ότι δεν έχουν πεθάνει, ότι η Ουκρανία είναι ζωντανή, ακόμα και μέσω του ποδοσφαίρου. Είναι η ευθύνη που έχουν αναλάβει.

Βασιλική Παπαντωνοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: