Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Φωτιά στον κάμπο από λιπάσματα και καύσιμα

Οι παραγωγοί πουλάνε μεν τα προϊόντα τους στον χονδρέμπορα σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι, ωστόσο εξακολουθούν να βγαίνουν ζημιωμένοι, αφού τα κόστη αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα.
Δύο φορές πάνω από τον εθνικό τιμάριθμο τρέχει ο πληθωρισμός για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αφού μέσα σε έναν χρόνο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 26,1% ο Δείκτης Τιμών Εισροών Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, αντανακλώντας την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. Βαρύ χειμώνα και για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας προμηνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, αφού η ενέργεια, τα καύσιμα, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές βάζουν φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, βραχυκυκλώνοντας τον πρωτογενή τομέα.
Τον Μάιο του 2022 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών αυξήθηκε κατά 13,5%, έναντι 5,3% τον Μάιο του 2021, ποσοστό που οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Φυτικής Παραγωγής κατά 12% και Ζωικής Παραγωγής κατά 16,3%.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πουλάνε μεν τα προϊόντα τους στον χονδρέμπορα σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι, ωστόσο εξακολουθούν να βγαίνουν ζημιωμένοι, αφού τα κόστη αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα. Επίσης, ο Μάιος σήμανε αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, κατά 5,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά εν όψει των γιορτών. Η στατιστική επιβεβαιώνει εμμέσως το φαινόμενο της «σφαγής των αμνών και των βοοειδών», ή αλλιώς της καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου, με αρνητικές συνέπειες για την ήδη μειωμένη γαλακτοκομική παραγωγή.
Οπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα και μέσα από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, η εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας καθιστά ασύμφορη τη συντήρηση των κοπαδιών, οδηγώντας τους να σφάζουν παραγωγικά ζώα, για να πάρουν μια προσωρινά καλύτερη τιμή, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι έτσι... πριονίζουν τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα το ζει ήδη στην τσέπη του ο καταναλωτής, όταν ο δείκτης τιμών σε γαλακτοκομικά είδη έχει αυξηθεί κατά 15,5%, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αν και οι πραγματικές αυξήσεις, ειδικά σε προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα όπως η φέτα, αγγίζουν το 40%
Οσον αφορά τα κόστη παραγωγής, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα λιπάσματα, με 58% ετήσια άνοδο του δείκτη τιμών, ενώ η ενέργεια αυξήθηκε κατά 45% και οι ζωοτροφές κατά 27%. Οι ανατιμήσεις στα λιπάσματα συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι από τους βασικότερους παραγωγούς αζωτούχων λιπασμάτων. Ηδη παγκόσμιες οργανώσεις συνδέουν την εκρηκτική άνοδο των λιπασμάτων με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως ακριβώς η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας δυναμιτίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: