Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ο Άρχοντας των κοριών

Δεν έχει τύψεις ή αναστολές. Φορά την αδιαπέραστη πανοπλία της νομιμότητας προσαρμοσμένη απολύτως στα μέτρα του. Οπου υπάρχει κενό, αμέσως τεχνουργεί ο Ηφαιστος της νομοθεσίας. Μπροστά στην πανοπλία του η γνωστή του Αχιλλέα είναι απλή περισκελίδα. Διαθέτει τεχνική άνεση ακρόασης 15.000 πολιτών ταυτοχρόνως. Υποκλέπτει συνομιλίες αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και, δείχνοντας τη μεγαλοσύνη του, βάζει δεύτερο εισαγγελέα να εγκρίνει τις παρακολουθήσεις, διότι ο ένας δεν προλαβαίνει. «Ηθική σημαίνει να τραβάς κάπου μια γραμμή», έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ· στην περίπτωση του Αρχοντα η γραμμή έχει κατάληξη στον τελευταίο πολίτη της χώρας του. Ζει σε άφατη μοναξιά και υποδύεται τον ανέμελο, παρότι είναι ο μόνος ακίνδυνος άνθρωπος σε έναν επικίνδυνο κόσμο.
Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο στη χώρα του Αρχοντα από ένα έγγραφο απόρριψης παρακολούθησης. Ο βαβυλωνιακός λαχνός του Μπόρχες –στον οποίο χάνει τη ζωή του αυτός που κερδίζει– είναι απλή εκκεντρικότητα. Δεδομένου του αριθμού παρακολουθούμενων υπόπτων, οι χαρούμενες κραυγές των κυβερνητικών στελεχών μάς κάνουν να πιστέψουμε ότι διεκδικούν μερίδιο παρακολούθησης. Οσο για την κρίση του Αρχοντα, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς όταν οι παρακολουθούμενοι καλούνται να ενημερωθούν και στη συνέχεια να αναγγείλουν οι ίδιοι ότι τους άξιζε η παρακολούθηση, συνέβαλε δε τα μέγιστα στην εξυγίανση της αντεθνικής τους συμπεριφοράς.
Ο άρχοντας των Κοριών, αν και έχει στην κατοχή του το δαχτυλίδι του Γύγη που τον καθιστά αόρατο, από μεγαλοσύνη και μόνο συντηρεί μια στρατιά σφουγγοκωλάριους που προσπαθούν να αποδείξουν απεγνωσμένα ότι δεν είναι αυτός που φαίνεται, παρότι θεωρούν προτέρημα ότι είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, γιατί δήθεν τον κατασκεύασαν οι ίδιοι. (Σημειώσεις για μελλοντικό μυθιστόρημα που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.)

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: