Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Το 1/4 των ανθρώπων κινδυνεύει με εγκεφαλικό λένε ειδικοί

Στην Ευρώπη εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί εγκεφαλικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% μέχρι το 2040, ξεπερνώντας τα 12 εκατομμύρια.
Το εγκεφαλικό είναι η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας, ενώ από την εκδήλωση επεισοδίου αυτής της κατηγορίας κινδυνεύει ένας στους τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χαρίκλεια Πρώιου.
Στην Ευρώπη εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί εγκεφαλικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% μέχρι το 2040, ξεπερνώντας τα 12 εκατομμύρια, επισήμανε η καθηγήτρια και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συμμαχίας- Συνεργασίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΕΣΑΕΕ), και πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Εγκεφαλικό, (SAFE-Stroke Alliance for Europe), με αφορμή το συνέδριο της SAFE που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου 60 εκπρόσωποι οργανισμών υποστήριξης για το εγκεφαλικό από 35 χώρες θα συναντηθούν, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους και να συζητήσουν για τις στρατηγικές που στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ήδη μεγάλου αριθμού εγκεφαλικών που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά και να βρουν τρόπους για τη βελτίωση της φροντίδας και της υποστήριξης των ασθενών.
«Η πρόληψη είναι το μέλλον» σημείωσε η κ. Πρώιου αναφέροντας παράλληλα ότι το 80% των εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και για αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση για τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό ώστε να υπάρξει άμεση δράση και μεταφορά στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε θρομβεκτομή ή θρομβόλυση και γενικότερα να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα ανέφερε ότι με την πρόληψη επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού των ατόμων που θα υποστούν εγκεφαλικό.
«Το εγκεφαλικό η νούμερο ένα αναπηρία στον κόσμο»
«Το εγκεφαλικό είναι η νούμερο ένα αναπηρία του κόσμο. Η αναπηρία που αφήνει είναι πολύ τρομακτική και για τον ίδιο τον άνθρωπο που παθαίνει εγκεφαλικό αλλά και για όλη την οικογένεια, γιατί μέσα σε μισή ή μία ώρα ένας άνθρωπος που ήτανε ικανός στη δουλειά του και στη κοινωνία, μπορεί να χάσει όλες τις λειτουργίες του, την ομιλία του, την ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο, να παραλύσει η μισή πλευρά του σώματός του και γενικότερα να έχει προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή του. Για αυτό η πρόληψη και η άμεση δράση με την μεταφορά του στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο γενικότερα για το τί μπορεί να κάνει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην άμεση δράση και για το τι μπορεί να κάνει στην αποκατάσταση και τη ζωή μετά από εγκεφαλικό» πρόσθεσε η κ. Πρώιου.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνοπτικά στοιχεία από την Ελλάδα καθώς και πρόσφατες δράσεις των επιστημονικών εταιρειών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: