Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Διορθώθηκαν τα προβλήματα της απογραφής του 2021;

Οι ιδιαιτερότητες της Απογραφής του 2021 δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα της Απογραφής του 2011
Την 19.7.22 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό σε δήμους, νομούς, Περιφέρειες και στο σύνολο της χώρας.
Πριν προχωρήσουμε πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε απογραφή πληθυσμού δεν καταγράφεται μόνο ο μόνιμος πληθυσμός ενός τόπου αλλά και ο πραγματικός και ο νόμιμος πληθυσμός του. Οι ορισμοί τους για έναν τόπο (νομό ή δήμο) είναι οι εξής:
● Μόνιμος πληθυσμός είναι εκείνος που διαμένει σ’ αυτόν (τον τόπο) ανεξαρτήτως αν βρέθηκε σ’ αυτόν ή είναι Ελληνας υπήκοος ή αλλοδαπός.
● Πραγματικός πληθυσμός είναι ο πληθυσμός που βρέθηκε σ’ αυτόν ανεξαρτήτως αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά σ’ αυτόν, αν είναι περαστικός ή είναι Ελληνας υπήκοος ή αλλοδαπός.
● Νόμιμος πληθυσμός είναι μόνο οι Ελληνες υπήκοοι που διαμένουν μόνιμα σ’ αυτόν. Με βάση τον νόμιμο πληθυσμό κάθε νομού γίνεται η κατανομή των 285 εδρών που θα εκλεγούν σ’ αυτόν (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τις 300 έδρες της Βουλής οι 12 είναι για βουλευτές Επικρατείας και οι 3 για αποδήμους).
Στην Απογραφή του 2011 δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον μόνιμο και τον πραγματικό πληθυσμό, ενώ μεγάλη ήταν η διαφορά ανάμεσα στον νόμιμο και στους άλλους δύο. Πιο συγκεκριμένα: στην απογραφή εκείνη ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 10.816.286, ο πραγματικός 10.940.777 και ο νόμιμος 9.904.777 (οι αλλοδαποί που διέμεναν μόνιμα στη χώρα ανέρχονταν το 2011 σε 911.504).
Στην Απογραφή του 2011 παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα. Προκειμένου να μην επαναληφθούν, είχαν δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δύο άρθρα μου: στο πρώτο, της 1.2.2022, πρότεινα η απογραφή να διεξαχθεί σε μία ημέρα τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο όπως σχεδιαζόταν και έκανα και συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις μου αυτές αγνοήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν, στο δεύτερο άρθρο τής 30.8.2022 επισήμανα τα πολλά προβλήματα που θα προκαλούσε η ολιγωρία προετοιμασίας της Απογραφής του 2021. Δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή επαληθεύτηκε. Πιο συγκεκριμένα:
● Αντί η Απογραφή του 2021 να διεξαχθεί σε μία ήμερα ή σε λίγες μέρες, όπως η Απογραφή του 2011, επεκτάθηκε σε μήνες.
● Αλλα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν την αυτοαπογραφή μέσω Διαδικτύου και άλλα απογράφτηκαν με επίσκεψη απογραφέων σε κατοικίες.
● Ορισμένα νοικοκυριά στα οποία υπήρξε αδυναμία επαφής, τα δελτία γι’ αυτά συμπληρώθηκαν με βάση τις πληροφορίες από γείτονες!
Τις παραπάνω «ιδιαιτερότητες» της Απογραφής του 2021, όπως τις χαρακτηρίζουν, τις τονίζουν και οι καθηγητές Βύρων Κοτζαμάνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Βασίλης Παππάς του Πανεπιστημίου Πατρών σε μια πρώτη ανάλυσή τους των προσωρινών αποτελεσμάτων της Απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Οι ιδιαιτερότητες, όμως, αυτές της Απογραφής του 2021 δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα της Απογραφής του 2011 δεδομένου ότι:
● Η επέκταση της απογραφής σε μήνες μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τη μη απογραφή ή λανθασμένη απογραφή μετακινούμενου πληθυσμού τόσο Ελλήνων όσο και –περισσότερο– αλλοδαπών.
● Η αυτοαπογραφή μέσω Διαδικτύου δεν μπορούσε να γίνει από εκατομμύρια πολιτών οι οποίοι είτε δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτό, είτε έχουν μεν πρόσβαση αλλά αδυνατούν να συμπληρώσουν τα σχετικά δελτία. Και γεννάται το ερώτημα: σε όλους αυτούς, και ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, σε εκείνους που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά, ή σε αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται σε χωράφια, πήγαν απογραφείς να τους απογράψουν;
● Τα δελτία που συμπληρώθηκαν με βάση πληροφορίες από τους γείτονες μπορεί να περιέχουν λάθη και ανακρίβειες που αλλοιώνουν τα αποτελέσματα της απογραφής.
Τα παραπάνω προβλήματα και άλλα που αναφέρουν οι καθηγητές που προαναφέρθηκαν (όπως π.χ. η επισήμανσή τους για το πόσο ακριβής είναι ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων των μικρότερων δήμων και περιφερειακών ενοτήτων) είναι σαφές ότι επηρεάζουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της Απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας τόσο των Ελλήνων όσο και –περισσότερο– των αλλοδαπών και, επομένως, τον νόμιμο πληθυσμό.
Εύχομαι και ελπίζω τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν να έχουν αντιμετωπιστεί ή να αντιμετωπιστούν πριν από τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της Απογραφής του 2021 τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι, εκτός από την κατανομή των 285 εδρών της Βουλής στους νομούς της χώρας με βάση τον νόμιμο πληθυσμό, εκείνα για τον μόνιμο πληθυσμό της θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια και μέχρι την Απογραφή του 2031 τη βάση στην οποία θα στηριχτούν οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις για όλα τα προβλήματα της χώρας, των δήμων και των νομών της.

Μανόλης Δρετάκης - Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: