Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για έγκριση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή της Ν.Δ. - Τι απαντά ο ίδιος

Απαντήσεις από πρωθυπουργό και υπουργό Ανάπτυξης ζητά η Κουμουνδούρου, μετά τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μαραβέγια. Παραδέχεται την έγκριση των χρημάτων, αλλά δηλώνει ότι δεν τα εισέπραξε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν για ακόμη μια φορά το Μαξίμου και ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς έρχεται στη δημοσιότητα υπόθεση έγκρισης χρηματοδότησης 4,2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης σε εταιρεία της συζύγου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει με νόημα «οι πολίτες σε απόγνωση και ο κ. Γεωργιάδης εγκρίνει 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή της Ν.Δ.» και διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά τον πρωθυπουργό:
  • Υπάρχει τράπεζα που ενέκρινε δάνειο – και τι ύψους - στον κ. Μαραβέγια για το επενδυτικό του project;
  • Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την πρακτική υπουργός του να εγκρίνει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για βουλευτή του;
  • Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκη τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Την ώρα που νοικοκυριά στερούνται ακόμα και τα απαραίτητα και δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα από την έκρηξη ακρίβειας και επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη αποκλεισμένες από κάθε χρηματοδότηση, η ΝΔ συνεχίζει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα. Υπουργός του κ. Μητσοτάκη εξασφαλίζει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή του κ. Μητσοτάκη.
Όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας κ. Πολάκης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαραβέγιας παραδέχθηκε ότι ίδρυσε επιχείρηση με τη σύζυγό του με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο του κ. Γεωργιάδη για να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 6.750.000 ευρώ της επένδυσης πρέπει να προέρχονται είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δανεισμό.
Δεδομένου ότι στο πόθεν έσχες του ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει καταθέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη τρεις συγκεκριμένες απαντήσεις:
  • Υπάρχει τράπεζα που ενέκρινε δάνειο – και τι ύψους - στον κ. Μαραβέγια για το επενδυτικό του project;
  • Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την πρακτική υπουργός του να εγκρίνει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για βουλευτή του;
  • Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκη τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;
Η ανάρτηση Πολάκη
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα χθες μέσω Facebook ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, καταγγέλλοντας ότι ο βουλευτής Μαγνησίας υπέβαλε φάκελο προς το υπουργείο Ανάπτυξης για υπό ίδρυση εταιρεία, με στόχο να χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο για επένδυση 11 εκατομμυρίων ευρώ στον Βόλο.
Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, μετά την οριστική έγκριση της επένδυσης συστήθηκε εταιρεία με το όνομα της συζύγου του, υπογραμμίζοντας ότι ανακύπτουν τρία βασικά θέματα όπως « 1) Νομικό, καθώς πρόκειται για έμμεση παραβίαση της διάταξης του Συντάγματος. 2) Πολιτικό και ηθικό, καθώς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παίρνει "αέρα" 4,2εκ. από το δημόσιο ταμείο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν ούτε με κυάλια τον Αναπτυξιακό. 3) Τραπεζικό, καθώς του προενέκριναν δάνειο (όσο κι αν είναι) ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις».
Η ανάρτηση
 
Παραδέχεται επιδότηση, αρνείται ότι εισέπραξε χρήματα
Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας απάντησε, επίσης μέσω Facebook, στον Παύλο Πολάκη προαναγγέλλοντας προσφυγή στα δικαστήρια.
Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν αρνείται τη σύσταση εταιρείας και την έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά επισημαίνει ότι «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».
Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρει «δεν αρνήθηκα τη σχέση με τη σύζυγό μου και ούτε πρόκειται για «αχυράνθρωπο». Η ίδια ασχολείται με το επιχειρείν από το 2010, είναι μια έμπειρη επαγγελματίας στον χώρο των ασφαλίσεων, διατηρώντας εδώ και χρόνια τη δική της επιχείρηση. Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα βρίσκεται ακόμη επί χάρτου».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: