Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. Ευρωπαίοι

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επανένταξη στην αγορά εργασίας «απαιτούνται αποτελεσματικότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αφού περίπου το 20% των ανέργων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας δεν είναι επιλέξιμο για εισοδηματική στήριξη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% έως 50% του επιλέξιμου πληθυσμού δεν λαμβάνει στήριξη ελάχιστου εισοδήματος».
Να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα «ελάχιστου εισοδήματος» (στην Ελλάδα το ΕΕΕ καταβάλλεται μέσω ΟΠΕΚΑ σε περίπου 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά) αναθεωρώντας τα σε ετήσια βάση και αναπροσαρμόζοντας, όπου είναι αναγκαίο, το επίπεδο της εισοδηματικής στήριξης, ζήτησε με σύστασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα 27 κράτη-μέλη, υπό το βάρος της αυξανόμενης φτώχειας που προσθέτουν τώρα το ενεργειακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και της αναποτελεσματικότητας των συστημάτων του ΕΕΕ να διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας για όσους είναι στο περιθώριο.
Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι πάνω από ένα στα πέντε άτομα –δηλαδή 94,5 εκατομμύρια άτομα συνολικά– αντιμετώπισαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. το 2021. Για την επανένταξη στην αγορά εργασίας «απαιτούνται αποτελεσματικότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αφού περίπου το 20% των ανέργων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας δεν είναι επιλέξιμο για εισοδηματική στήριξη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% έως 50% του επιλέξιμου πληθυσμού δεν λαμβάνει στήριξη ελάχιστου εισοδήματος».
Μεταξύ των αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνονται και τα εξής:
● Διευκόλυνση στη χορήγηση εισοδηματικής στήριξης ανά άτομο και όχι ανά νοικοκυριό, χωρίς κατ’ ανάγκη να αυξάνεται το συνολικό επίπεδο παροχών ανά νοικοκυριό.
● Διαμόρφωση σχεδίου ένταξης για κάθε δικαιούχο το αργότερο εντός τριών μηνών από την πρόσβαση στο ελάχιστο εισόδημα.
● Πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα στα μονογονεϊκά νοικοκυριά, στα οποία οι γυναίκες είναι συνήθως αρχηγός της οικογένειας.
● Η απόφαση σχετικά με την αίτηση ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να εκδίδεται εντός 30 ημερών από την υποβολή της, με δυνατότητα επανεξέτασης της εν λόγω απόφασης.
● Τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές κρίσεις, για παράδειγμα με την εισαγωγή πρόσθετης ευελιξίας όσον αφορά την επιλεξιμότητα.
● Τα μέτρα ενεργοποίησης θα πρέπει να παρέχουν επαρκή κίνητρα για την (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή βοήθειας στα νεαρά άτομα.
● Τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να βοηθούν τα άτομα να βρίσκουν εργασία και να τη διατηρούν, για παράδειγμα μέσω της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της στήριξης και καθοδήγησης μετά την τοποθέτηση σε θέση εργασίας.
● Θα πρέπει να είναι δυνατός ο συνδυασμός της εισοδηματικής στήριξης με τις αποδοχές από την εργασία για μικρότερες περιόδους, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας ή της πρακτικής άσκησης.
● Χρήση εξατομικευμένης υποστήριξης για να (επαν)εισέλθουν στην αγορά εργασίας άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην είναι ικανοί, αμέσως, να εργαστούν, όπως άτομα με σοβαρές αναπηρίες ή προβλήματα υγείας, άτομα που δεν έχουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες, άστεγοι ή άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Σήμερα μόνο περίπου τα μισά από τα κράτη-μέλη που πραγματοποιούν πολυδιάστατη αξιολόγηση αναγκών προσφέρουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο ένταξης για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην κοινωνική ένταξη και, τελικά, στην απασχόληση.
Καθώς σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων ελάχιστου εισοδήματος είναι πιθανό να είναι μακροχρόνια άνεργοι, τους προσφέρεται συμφωνία ένταξης στην εργασία, σύμφωνα με το Συμβούλιο.
● Διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις ενεργοποίησης παρέχουν επαρκή κίνητρα για την (επαν)είσοδο στην αγορά εργασίας, ενώ είναι σταδιακά και αναλογικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους νεαρούς ενήλικες ώστε να κατευθυνθούν ξανά στην εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
● Βελτίωση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω πολιτικών εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς, υποστήριξη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ιδίως εκείνων με χαμηλές ή ξεπερασμένες δεξιότητες, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η πρόταση της Επιτροπής για επαρκές ελάχιστο εισόδημα που διασφαλίζει την ενεργό ένταξη θα συζητηθεί από τα κράτη-μέλη με σκοπό την έγκρισή της από το Συμβούλιο. Αφού εγκριθεί, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή κάθε τρία χρόνια σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή της.
Ατζέντα
Σύνοδοι υπουργών
● Ατυπη Σύνοδος Ενέργειας 11-12/10 στην Πράγα
● Ατυπη συνεδρίαση των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, 12-13/10/2022: Βασικό θέμα οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας και της ουκρανικής κρίσης
● Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, 13-14/10
Ευρωκοινοβούλιο
Η επίτροπος Γιόχανσον θα παρουσιάσει την πρόταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η πρόταση αυστηροποιεί τους κανόνες και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου της Ε.Ε. για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Βραβείο Ζαχάρωφ
Οι Επιτροπές Ανάπτυξης (DEVE) και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) θα ψηφίσουν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη των τριών φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2022. Υποψήφιοι είναι ο λαός της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, η Βραζιλιάνα ακτιβίστρια Sônia Guajajara και η Επιτροπή Αλήθειας της Κολομβίας.
Γλωσσάρι
ΕΖΕΣ: Η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, συντομογραφία ως ΕΖΕΣ, είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1960 από επτά ευρωπαϊκές χώρες για να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και την οικονομική ολοκλήρωση προς όφελος των κρατών-μελών της. Ολα τα ιδρυτικά μέρη, εκτός από τη Νορβηγία και την Ελβετία, αποχώρησαν από την ΕΖΕΣ με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), όπως και η Φινλανδία, η οποία έγινε συνδεδεμένο μέλος το 1961 και πλήρες μέλος το 1986. Καθώς η Ισλανδία προσχώρησε το 1970 και το Λιχτενστάιν το 1991, η ΕΖΕΣ έχει σήμερα τέσσερα μέλη: Ισλανδία (IS), Λιχτενστάιν (LI), Νορβηγία (NO), Ελβετία (CH).
Πρακτική άσκηση
Mέχρι τέλη Οκτωβρίου οι αιτήσεις για πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage)

Επιμέλεια: Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: