Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ΑΣ Ημαθίας: Για τις ενισχύσεις από τις βροχοπτώσεις και το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ

Αναμένοντας μια διευκρινιστική ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εδώ και 7 μέρες από την πληρωμή ενισχύσεων 26,2 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, καθώς όπως θα έπρεπε δεν προηγήθηκε διαβούλευση και μεγάλο ποσοστό παραγωγών που θα έπρεπε να λάβουν τα χρήματα έμειναν εκτός πληρωμής, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη – το ίδιο συνέβη και με την «κακή» πληρωμή του ΕΦΚ Πετρελαίου – και δυστυχώς πρόκειται για ακόμη μια άστοχη πληρωμή που τελεί υπό πλήρη προχειρότητα.
Όσον αφορά τις καταστροφικές ζημιές από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) που αφορούν κατά κύριο λόγο τους ροδακινοπαραγωγούς (το αποθεματικό κρίσης δόθηκε σε αρκετές καλλιέργειες όπως ντομάτα, βιολογική καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού, οινοποιήσιμοι αμπελώνες, κορινθιακή σταφίδα και ξηρή σουλτανίνα, ροδάκινα, ακτινίδια κ.α.), θέλουμε να πιστεύουμε, ότι τα ποσά ανά στρέμμα θα είναι ανάλογα των ζημιών και θα δοθούν όπως δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ημαθία τον Σεπτέμβριο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, από το de minimis και μάλιστα ζητάμε να επισπευσθεί η διαδικασία (Οι ποικιλίες που επλήγησαν στάλθηκαν από τον ΕΛΓΑ) και να καταβληθούν στους παραγωγούς άμεσα, αποφεύγοντας τα λάθη προηγούμενων ετών καθώς και των τελευταίων πληρωμών που προαναφέραμε.
Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αναμένοντας σύντομα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Γεωργαντά καθώς οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: