Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Το ταμείο είναι… μείον

Τα συνεχή αιτήματα της Ουκρανίας για αποστολή όπλων και οι πρόθυμες χώρες της Ευρώπης να εμπλακούν τινάζουν στον αέρα τον «κουμπαρά» της ΕΕ.
Ο πολυδιαφημισμένος «κουμπαράς» της ΕΕ που σκοπό έχει να βοηθήσει τις χώρες να αντικαταστήσουν τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία αδυνατεί ολοένα και περισσότερο να εκπληρώσει την αποστολή του.
Μέρες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας η ΕΕ δημιούργησε ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ ενθαρρύνοντας τις χώρες να εξοπλίσουν το Κίεβο και να αποζημιωθούν για αυτό. Αφού εξέτασαν τα αποδεικτικά έγγραφα που έλαβαν, οι Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να καλύψουν περίπου το 85% του κόστους των δαπανών, αναφέρουν οι πληροφορίες τριών διπλωματών στο politico.
Η αρχή είχε γίνει. Στη συνέχεια, η ΕΕ ενέκρινε ένα ακόμη μεγαλύτερο «κουμπαρά» συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τότε ξεκίνησε η… κατρακύλα. Η ΕΕ έλαβε τόσα πολλά αιτήματα για αποζημιώσεις που υπολόγισε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να καλύψουν μόνο το 46% των αιτημάτων.
Η κατακόρυφη πτώση στο ποσοστό κάλυψης των πραγματοποιηθέντων εξόδων εξόργισε την Πολωνία, έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία που έχει υποβάλλει παραστατικά αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο politico. Για μέρες, η Βαρσοβία μπλόκαρε μια τελική συμφωνία για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των χρημάτων, ελπίζοντας να διαπραγματευτεί ένα υψηλότερο ποσοστό.
«Για αυτούς, κάτω από το 50% είναι πολύ μικρό», σημείωνε μια από τις πηγές του politico. Ωστόσο, τελικά υποχώρησε, συμφωνώντας την Τετάρτη στο ποσοστό του 46%.
Το σύστημα αποπληρωμών κινδυνεύει να βλάψει τη φήμη της ΕΕ ως αξιόπιστου στρατιωτικού εταίρου την ίδια ώρα που η Ουκρανία εκλιπαρεί την Ευρώπη για περισσότερα όπλα. Ήδη, Γερμανία και Γαλλία, αντιμετωπίζουν επικρίσεις επειδή δεν προσφέρουν αρκετές δωρεές, ενώ ορισμένες μικρότερες χώρες λένε ότι εξαντλούνται οι προμήθειες.
Ιστορικά, το ταμείο έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας, όπως η χρηματοδότηση του στρατού της Γεωργίας ή η υποστήριξη εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στη Μοζαμβίκη. Αλλά τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, καθώς η Ουκρανία αμύνεται απέναντι στη Ρωσία.
Έως σήμερα η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις δαπάνες των χωρών μελών.
Ο κατακλυσμός των αιτημάτων σήμερα οφείλεται, εν μέρει, στις υψηλές δαπάνες της Πολωνίας. Η Βαρσοβία έχει ήδη δώσει στο Κίεβο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα.
Τα μαθηματικά του ταμείου όπλων είναι φαινομενικά απλά: Η ΕΕ ελέγχει τα αιτήματα και καθορίζει τα χρήματα που προορίζονται για την επιστροφή.
Το αρχικό ταμείο των 500 εκατομμυρίων ευρώ συγκέντρωσε αιτήματα 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το ταμείο του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ συγκέντρωσε αιτήματα για 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ καθιστώντας χαμηλό το ποσοστό αποζημίωσης.
Οι συζητήσεις για τον τρόπο εκταμίευσης των τελικών 500 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα παρά το γεγονός πως έχει επέλθει συμφωνία για αποζημίωση που θα ανέρχεται στο 85% ενώ η συμφωνία της Τετάρτης για την εκταμίευση του 1,5 δισ. ευρώ στο 46% θα πρέπει, θεωρητικά, να ανοίξει την πόρτα για πρόσθετες πληρωμές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: