Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Έρχονται επιδοτήσεις από αγορά χωραφιών μέχρι και για εγκατάσταση προκάτ σπιτιών

Κονδύλια 230 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν σε επιδοτήσεις για αγορά χωραφιών, ειδικά με έμφαση στους νέους αγρότες. Θα δοθούν με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ θα καλύπτονται και δαπάνες όπως αγορά τρακτέρ και νέες φυτεύσεις. Τι βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Tη δυνατότητα επιδότησης για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων μέσω του νέου προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ θα δώσει στους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.
Πρόκειται για μια καινοτομία που πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση και έλαβε το πράσινο φως με σκοπό την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος του πρωτογενούς τομέα που είναι ο μικρός κλήρος και η μεγάλη κατάτμηση της αγροτικής γης.
Με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή με τη συνένωση των αγροτεμαχίων, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.
Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στην έκταση ανά γεωργική εκμετάλλευση, δηλαδή στον κλήρο που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, με μόλις 66 στρέμματα, μόλις λίγο πάνω από τη Μάλτα, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Αντίθετα, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κλήρο είναι η Τσεχία με 1.300,2 στρέμματα ανά αγρότη, η Δανία με 740,6 στρέμματα, η Σλοβακία με 730,6 στρέμματα, το Λουξεμβούργο με 660,3 στρέμματα και η Γαλλία με 600,9 στρέμματα.
Το σχέδιο που εξετάζεται
Αν και ακόμα το σχέδιο είναι υπό εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», προτεραιότητα για την επιδότηση θα έχουν οι νέοι αγρότες ώστε να διευρύνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ θα τεθούν και αυστηρά κριτήρια.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΑΑΤ, εξετάζεται η ενίσχυση να μη χορηγείται για αγοραπωλησίες που γίνονται μεταξύ συγγενών α' βαθμού, ενώ θα τεθεί και πλαφόν στα στρέμματα που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος με επιδότηση.
Ανώτατο όριο όμως θα θεσπιστεί και για τη γη που έχει κάποιος στην κατοχή του ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση σε χέρια λίγων.
Για παράδειγμα, ένας αγρότης που έχει μερικές εκατοντάδες στρεμμάτων δε θα είναι δικαιούχος του προγράμματος, ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί ακόμα τα όρια.
Αν και μέχρι σήμερα η αγορά γης ήταν στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης, τώρα γίνεται ένα ξεχωριστό υποέργο που πιθανότατα θα έχει δικό του προϋπολογισμό, από το σύνολο των 230 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται δε ότι σχετική κατεύθυνση για την επιδότηση γης υπήρχε και από τις κοινοτικές αρχές, ωστόσο μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιδοτήσεις και για προκάτ σπίτια για τη στέγαση των εργατών
Μια ακόμα καινοτομία που εισάγεται στα νέα Σχέδια Βελτίωσης είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.
Το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο και δικαιούχοι θα είναι κατ' επάγγελμα αγρότες και Νέοι Αγρότες που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1 την τελευταία πενταετία.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι και να έχουν κάνει ΟΣΔΕ το 2022.
Σε ό,τι αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες, περιλαμβάνονται τρακτέρ, παρελκόμενα, νέες φυτεύσεις ενδροκαλλιεργειών, φωτοβολταϊκά, στάβλοι και θερμοκήπια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών και εξοικονόμησης ύδατος, αλλά και σε δυναμικές εκμεταλλεύσεις σε όρους τυπικής απόδοσης (πάνω από 25.000 ευρώ) σε σχέση με την περασμένη πρόσκληση.
Ποια θα είναι τα «σχέδια βελτίωσης»
Ως προς τα βαθμολογικά κριτήρια, περιλαμβάνονται ο παραγωγικός προσανατολισμός και το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης, η δυναμική του δικαιούχου και της εκμετάλλευσης, οι επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών, το είδος της επενδυτικής δαπάνης με έμφαση στην ψηφιακή γεωργία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας και η συμμετοχή σε κλάδους προτεραιότητας της Περιφέρειας.
Μάλιστα, η διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων θα τρέξει ταχύτατα, καθώς μετά τη λήξη της υποβολής θα ακολουθήσει η συγκριτική αξιολόγηση, η βαθμολογική κατάταξη και η ένταξη στο μέτρο όσων αιτήσεων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:
«Επιδότηση αγροτών για αγορά όμορων αγροτεμαχίων και για κατασκευή οικίσκων για εργάτες γης ανακοίνωσε ο Γ. Γεωργαντάς
Δυο καινοτομίες και τρεις ακόμη ειδήσεις ανακοίνωσε από την εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Πρώτη καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης που εφέτος είναι ενισχυμένο στα 230 εκατ. ευρώ, είναι η δυνατότητα σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γεωργαντάς θέλει να καταπολεμήσει, στο βαθμό του δυνατού, το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη συνένωση αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.
Δεύτερη καινοτομία, στο πλαίσιο κι αυτή του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης του οποίου η πρόσκληση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη, θα είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων. Για το θέμα αυτό είπε ότι θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις έως τη Δευτέρα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στην κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.
Τέλος ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης θεσμικών λύσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επιδοτούνται 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».
Πηγή: με πληροφορίες από dikaiologitika.gr