Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Κρίσιμη παρέμβαση για τις υποκλοπές από την πρόεδρο των δικαστών και εισαγγελέων

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ χαρακτήρισε «απόλυτα απαραβίαστο» το απόρρητο της επικοινωνίας, τόνισε πως αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η προσβολή αυτού του δικαιώματος και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Σε ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που δονεί τη χώρα, προέβη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη.
Μιλώντας στο πλαίσιο του χαιρετισμού της στο 23ο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, η κ. Στενιώτη χαρακτήρισε το ζήτημα των υποκλοπών ως μέγα πολιτειακό και νομικό ζήτημα».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «απόλυτα απαραβίαστο» το απόρρητο της επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η προσβολή αυτού του δικαιώματος. Μάλιστα, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, η κ. Στενιώτη ανέφερε τα εξής: «Το απόρρητο των επικοινωνιών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο και μόνο πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας ή διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων μπορούν να το άρουν και να το περιορίσουν, δηλαδή, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις και ο περιορισμός του δικαιώματος συντελείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, η προσβολή του δικαιώματος αυτού αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Απαιτείται άμεση διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, γιατί συνέχεται με την ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας και με την αρχή του Κράτους Δικαίου».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: