Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Κόβουν τυρόπιτες, πιστολάκια, φώτα και... αγρυπνίες για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

«Πατέντες» για να γλιτώσουν κιλοβατώρες και χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας βρίσκουν οι επαγγελματίες - Η ενεργειακή κρίση αγγίζει και τις εκκλησίες
Έξυπνους τρόπους για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων τους αναζητούν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, με σκοπό να πληρώσουν όσα λιγότερα χρήματα γίνεται σε λογαριασμούς ρεύματος.
Σε κάποιες επιχειρήσεις η μείωση στην κατανάλωση είναι δύσκολη έως και αδύνατη, ωστόσο ήδη πολλοί επιχειρηματίες άρχισαν να εφαρμόζουν κάποιες λύσεις και ενεργειακές «πατέντες» ώστε οι επόμενοι λογαριασμοί που θα φτάσουν στα χέρια τους να είναι μειωμένοι.
Φούρνοι, κομμωτήρια, ανθοπωλεία αλλά και καταστήματα εστίασης αφαιρούν φώτα, μειώνουν σώματα θέρμανσης, σταματούν κάποιες υπηρεσίες και διάθεση προϊόντων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη μάχη της κιλοβατώρας.
Επαγγελματίες του κάθε κλάδου εξηγούν στη «ΜτΚ» τα μέτρα που λαμβάνουν ώστε να περάσουν ανώδυνα από την ενεργειακή κρίση.
Λιγότερα προϊόντα ψήνουν στους φούρνους
Στις βιτρίνες των φούρνων παρατηρείται μείωση στην ποικιλία προϊόντων, όπως τα σφολιατοειδή αλλά ακόμα και στα ψωμιά.
«Μειώνουμε τα προϊόντα παραγωγής στους φούρνους, ώστε να έχουμε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα, αντί για πέντε είδη τυρόπιτας θα δείτε πλέον να υπάρχει ένα ή από 15 είδη κουλουράκια που είχαμε, θα βγάζουμε πέντε» δηλώνει στη «ΜτΚ» η Έλενα Καλλίδου, ιδιοκτήτρια φούρνου στην Μπότσαρη.
Μάλιστα, όπως λέει, φέτος λόγω του ενεργειακού κόστους δεν θα φτιάχνει η ίδια κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά θα τα αγοράζει έτοιμα.
«Δεν μας συμφέρει να τα φτιάξουμε εμείς, είναι καλύτερα να το αγοράσουμε από το εμπόριο. Σαφώς επιλέξαμε την καλύτερη ποιότητα με τα καλύτερα υλικά, όχι τα πιο φθηνά. Πάλι όμως θα είναι οικονομικότερα από το κόστος παραγωγής που θα είχαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλλίδου.
Ήδη πολλοί φούρνοι αντί να παρασκευάζουν τα προϊόντα, επιλέγουν να τα αγοράζουν έτοιμα και να τα βάζουν στα ράφια τους, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν ακόμα και κατεψυγμένα ψωμιά και τα ψήνουν στους φούρνους τους.
«Επίσης, έχουν ελαττωθεί πολύ τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο, όπως για παράδειγμα τα παγωτίνια, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερα ψυγεία. Εγώ είχα τρεις καταψύκτες και πλέον λειτουργώ μόνο τους δύο. Είναι μεγάλο το κόστος, καθώς λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο» τονίζει η κ. Καλλίδου.
Στους φούρνους έχουν μειωθεί και τα φώτα που ανάβουν αλλά έχουν αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια.
«Ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος ήρθε 1.200 ευρώ, ενώ παλιότερα πλήρωνα 750. Έχουμε μειώσει τα φώτα που ανάβουμε και ελπίζω όσο γίνεται να μειωθεί το κόστος» επισημαίνει η κ. Καλλίδου.
Μασιά αντί για πιστολάκι στα κομμωτήρια
Δύσκολη εξίσωση είναι οι λογαριασμοί ενέργειας και στα κομμωτήρια, όπου είναι αναγκασμένοι να καταναλώνουν πολλές κιλοβατώρες.
Το πιστολάκι αποδεικνύεται «δολοφονικό» για την τσέπη των ιδιοκτητών κομμωτηρίων, καθώς είναι το αξεσουάρ που… ρουφάει το περισσότερο ρεύμα.
Προσπαθώντας να εξοικονομήσουν ό,τι μπορούν, κομμωτές και κομμώτριες παροτρύνουν τις πελάτισσες να κάνουν προεργασία σπίτι τους.
«Προτείνουμε σε πολλές πελάτισσες να λούζονται και να στεγνώνουν τα μαλλιά σπίτι τους και να έρχονται σε εμάς για να τους κάνουμε μασιά, ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Η μασιά δεν καίει όσο το πιστολάκι, γι’ αυτό το προτιμάμε. Το πιστολάκι αν είναι μισή ώρα ανοικτό συνέχεια, μας κοστίζει δύο ευρώ το μισάωρο» αναφέρει στη «ΜτΚ» η Ιωάννα Κισσούδη που διατηρεί κομμωτήριο στην Κ. Καραμανλή.
Τα φώτα είναι λιγότερα και στα κομμωτήρια πλέον, ωστόσο όποια προσπάθεια και να κάνουν είναι αναπόφευκτη η αύξηση τιμών.
«Δεν γίνεται να μην ανεβάσουμε τιμές, αν συνεχίσουμε έτσι. Περιμένουμε και τον επόμενο λογαριασμό για να κρίνουμε. Ο τελευταίος τριμηνιαίος λογαριασμός μάς ήρθε 1.300 ευρώ, ενώ παλιότερα ήταν περίπου στα 700 ευρώ» λέει η κ. Κισσούδη.
Οι λογαριασμοί ρεύματος αναγκάζουν τους εργαζόμενους στα κομμωτήρια να είναι ακριβείς και μετρημένοι με τη χρήση του ρεύματος.
«Καταργήσαμε τους μεγάλους πολυελαίους και ανάβουμε μόνο τα σποτάκια που καίνε λιγότερο, ενώ στις αποτριχώσεις είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπολογίζουμε ακριβώς πότε θα έρθει η πελάτισσα για να ζεστάνουμε το κερί» σημειώνει η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.
Με… μέτρο και ίσως αντίτιμο η θέρμανση στην εστίαση
Περιορίζουν τα θερμαντικά στα καταστήματα εστίασης και θα τα ανοίγουν μόνο όταν κάθονται πελάτες στα τραπέζια, ώστε να εξοικονομήσουν είτε ρεύμα είτε φιάλες υγραερίου που επίσης είναι ακριβές.
«Στην εστίαση δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, καθώς δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε τα ψυγεία μας είτε να σταματήσουμε να ψήνουμε. Το μόνο που σκέφτομαι να κάνω είναι να μειώσω τα θερμαντικά από τα οκτώ στα τέσσερα ή να μειώσω την ένταση της θέρμανσης από το τρία στο ένα» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Εύοσμο, Τάσος Τσιλιγγιρίδης.
Ως αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού-Ευόσμου, ο κ. Τσιλιγγιρίδης αναφέρει πως πολλοί επιχειρηματίες εστίασης σκέφτονται είτε να κλείνουν νωρίτερα το χειμώνα είτε να χρεώνουν τις φιάλες υγραερίου από τα μανιτάρια θέρμανσης στους πελάτες.
«Ο καθένας θα πάρει τα μέτρα του, καθώς είναι πολύ στενά τα περιθώρια στην εστίαση. Πρόσφατα στον σύλλογό μας κάναμε σύσκεψη και κάποιοι συνάδελφοι εξέφρασαν την σκέψη να κλείνουν στις 9 μ.μ. τον χειμώνα για να γλιτώσουν κάποια έξοδα. Ωστόσο, ακούσαμε ότι κάποιοι επιχειρηματίες στα Λαδάδικα, σκέφτονται να χρεώνουν τη φιάλη υγραερίου στον λογαριασμό του πελάτη. Δηλαδή, να βάζουν μία επιπλέον χρέωση για όποιον ζητήσει να ανάψουν μανιτάρι θέρμανσης» αναφέρει ο Τάσος Τσιλιγγιρίδης.
Η ενεργειακή κρίση μειώνει τα λουλούδια
Σοβαρή έλλειψη στα λουλούδια αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση Ολλανδών παραγωγών να σταματήσουν τη φύτευση λόγω ενεργειακού κόστους, όπως λέει στη «ΜτΚ» ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου και μέλος του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σύλλης.
«Θα έχουμε μεγάλο θέμα σύντομα, καθώς στην Ολλανδία πολλοί που εξήγαγαν στην Ελλάδα σταματούν την περίοδο της φύτευσης, διότι είναι μεγάλο το κόστος της παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει λιγότερα λουλούδια στην αγορά και αύξηση ζήτησης που θα φέρει αύξηση τιμών» δηλώνει ο κ. Σύλλης και συμπληρώνει:
«Τώρα υπάρχει μία αύξηση τιμής 30% αλλά προσπαθούμε το 15% να το απορροφούμε εμείς οι ανθοπώλες και να μην φτάνει ολόκληρη στον καταναλωτή, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε».
Όσο για το ενεργειακό κόστος στα ανθοπωλεία, ο κ. Σύλλης σημειώνει πως τα ψυγεία τους δεν καίνε ιδιαίτερα ρεύμα.
«Τα περισσότερα ανθοπωλεία έχουν ένα ψυγείο, εγώ όμως για παράδειγμα χρησιμοποιώ δύο. Το ενεργειακό κόστος δεν είναι υψηλό, αλλά αλλάξαμε τα φώτα και τα κάναμε όλα LED για να καίνε λιγότερο» αναφέρει.
Σχετικά με το προτεινόμενο μειωμένο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο κ. Σύλλης τονίζει ότι «θα έπρεπε να αφορά όλη την αγορά, καθώς αν κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις και παραμένουν ανοικτά σούπερ μάρκετ και αλυσίδες θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».
Αγρυπνίες τέλος στη Θεσσαλονίκη
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναμένεται να στείλει εγκύκλιο στις ενορίες με οδηγίες για εξοικονόμηση ρεύματος.
Φώτα και σώματα θέρμανσης θα σβήνουν και στις εκκλησίες το επόμενο διάστημα, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, πατέρας Ιάκωβος, θα σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ενορίες με οδηγίες για μείωση του ενεργειακού κόστους. «Θα περιοριστούν οι πολυέλαιοι που θα ανάβουν, ενώ θα μειώσουμε και τη θέρμανση» αναφέρει ο πατέρας Ιάκωβος.
Η σημαντικότερη απόφαση που λαμβάνει όμως η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι να σταματήσουν τις αγρυπνίες, διότι υπολόγισαν ότι έχουν το μεγαλύτερο κόστος. «Θα σταματήσουμε τις αγρυπνίες στις ενορίες μας, διότι τις βραδινές ώρες καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια και κοστίζει πάρα πολύ» λέει χαρακτηριστικά ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.
«Για να καταλάβετε, μόνο στην ενορία μου, του Αγ. Θεράποντα, χρειαζόμαστε 12.000 ευρώ τον μήνα για τα λειτουργικά έξοδα» δίνει ως παράδειγμα ο πατέρας Ιάκωβος.

Θεολόγος Ηλιού
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: