Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Νέες ενστάσεις υποψηφίων για τον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ

Τι ανταπαντούν με επιστολές τους στην «Εφ.Συν.» σε όσα ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις «εξετάσεις του copy paste» και τα θέματα, ιδιαίτερα στο επίμαχο μάθημα της Λογιστικής και Ελεγκτικής.
Ενώ οι περίπου 11.500 υποψήφιοι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 822 ατόμων στην ΑΑΔΕ αναμένουν τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, οι απαντήσεις που έδωσε με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ελ. Μακρυλάκης, στις καταγγελίες υποψηφίων που φιλοξενήσαμε στα δημοσιεύματά μας («Εφ.Συν.» 4/11, «Μια απάντηση του ΑΣΕΠ για τις εξετάσεις του copy paste») φαίνεται ότι δεν καθησύχασαν τις αγωνίες τους.
Με νέες επιστολές τους στην εφημερίδα μας υποψήφιοι επισημαίνουν «ανεπάρκειες και ανακρίβειες» στις απαντήσεις του προέδρου της ΚΕΔ, ιδιαίτερα για το μάθημα της Λογιστικής και Ελεγκτικής που φαίνεται ότι καίει κυρίως υποψήφιους νομικούς. Παραθέτουμε βασικά σημεία από τις νέες επιστολές υποψηφίων στην «Εφ.Συν.»:
«Στο θέμα των copy paste θεμάτων Ελεγκτικής από το 2006, ο κ. Πρόεδρος όχι μόνο επαναλαμβάνει τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι είναι θεμιτό τα θέματα να είναι παρμένα αυτούσια από διαθέσιμη στο διαδίκτυο τράπεζα θεμάτων αλλά, ακόμα παραπέρα, αποσιωπά πλήρως την πλέον σκανδαλώδη διάσταση του ζητήματος: ότι τα θέματα του 2006 βασίζονταν στα καταργημένα σήμερα Ελληνικά Ελεγκτικά Πρότυπα και περιελάμβαναν ορολογία που ο διαβασμένος υποψήφιος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει καθώς δεν περιλαμβάνεται στα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου όπως αυτά ενσωματώνονται στον ισχύοντα ελεγκτικό νόμο 4449/2017» επισημαίνει ο κ. Μ.Τ.
Συμπεραίνει δε ότι για έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων όλες οι απαντήσεις που δίνονταν ήταν λάθος, αφού αφορούσαν τύπους «γνώμης του ελεγκτή» ενώ ο ελεγκτής δεν δικαιούται ποτέ να εκφράσει στην έκθεσή του αφού αυτές δεν προβλέπονται πλέον από την ισχύουσα νομοθεσία.
«Οι ερωτήσεις αυτές ήταν ως εκ τούτου εκτός εξεταστέας ύλης και άκυρες» καταλήγει. Επιπλέον ο Μ.Τ. χαρακτηρίζει ανακριβή τον ισχυρισμό του κ. Μακρυλάκη ότι η εξεταστέα ύλη δεν περιελάμβανε το Δίκαιο των Εταιρειών. «Στην εξεταστέα ύλη υπάρχει η θεματική ενότητα «Λογιστική Εταιρειών» η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Δίκαιο των Εταιρειών» αναφέρει.
Ανάλογες παρατηρήσεις κάνει με επιστολή της στην «Εφ.Συν.» η υποψήφια Α.Μ., δικηγόρος, που τονίζει εξ αρχής τη δυσάρεστη έκπληξή της για την απάντηση του αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ ότι το Δίκαιο των Εταιρειών ήταν εκτός ύλης για τους υποψηφίους της Ομάδας Α’ και για τον λόγο αυτό δεν υπήρχαν ερωτήσεις από τον τομέα.
«Οπως προκύπτει από την προκήρυξη και μάλιστα στο κεφάλαιο Γ’ αυτής (σελ. 778 του ΦΕΚ 9/2022 ΑΣΕΠ) η Λογιστική Εταιρειών ασφαλώς και ήταν εντός ύλης και δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι, εφόσον η προκήρυξη για τη συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων αφορά σε θέσεις ΠΕ Εφοριακών, Δημοσιονομικών και Τελωνειακών της ΑΑΔΕ, οι οποίοι θα ασχοληθούν κυρίως με νομικά πρόσωπα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όταν προσληφθούν! Αλλωστε οι ελεγκτές ελέγχουν εταιρείες!» αναφέρει η κ. Α.Μ.
»Και επισημαίνει ότι για την αξιοπιστία της απάντησης της ΚΕΔ του ΑΣΕΠ αξίζει να ελεγχθεί κατά πόσον τα θέματα της Ελεγκτικής και Λογιστικής κάλυπταν ολόκληρη την ύλη συμμέτρως και ισομερώς ή εάν η συντριπτική πλειοψηφία τους προέκυπτε μόνο από συγκεκριμένα πεδία της ύλης.
«Η απάντηση είναι προφανής για κάποιον ειδικό που απλώς θα αναγνώσει τα θέματα. Η απάντηση επί του νομικού θέματος θα δοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν κάποιοι εκ των υποψηφίων» τονίζει η κ. Α.Μ. και καταλήγει:
«Το κύρος των θεσμών δεν κρίνεται μόνο από τα λόγια και τα χαρτιά, αλλά κυρίως από τις πράξεις τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση επλήγη ανεπανόρθωτα. Για τον λόγο αυτό θα περιμέναμε μία αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές περισσότερο πειστική, μετριοπαθή και με περισσότερο σεβασμό στον μόχθο χιλιάδων υποψηφίων».
Η ΚΕΔ του ΑΣΕΠ έχει παραδεχτεί το πρόβλημα που επισημαίνουν οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό και στα συγκεκριμένα μαθήματα στα οποία κάποιοι θεματοδότες αντέγραψαν αυτολεξεί ερωτήματα από άλλες εξετάσεις, αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν πλήττει το κύρος του διαγωνισμού.
Βεβαίως το γεγονός ότι οι θεματοδότες στα επίμαχα μαθήματα, σύμφωνα με λίστα που έχει διαρρεύσει και τεθεί υπόψη και της «Εφ.Συν.», είναι καθηγητές στα ιδρύματα (ΟΠΑ και ΕΑΠ) από παλαιότερες εξετάσεις των οποίων προέρχονται οι copy paste ερωτήσεις (ανάμεσά τους πρώην πρύτανης και βουλευτής της Ν.Δ.) είναι προφανές ότι ενισχύει την καχυποψία των υποψηφίων.
Την οποία το ΑΣΕΠ, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε να διασκεδάσει με έναν πιο αποφασιστικό τρόπο ως προς τα αμφιλεγόμενα θέματα, περιφρουρώντας έτσι το κύρος ενός θεσμού που οι πολίτες περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: