Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Αντιδράσεις γιατρών για τα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγογράφηση - Ικανοποίηση στους φαρμακοποιούς

Τις ενστάσεις τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διατυπώνουν οι επιστημονικοί φορείς της υγείας.
«Kανένα φάρμακο και αντιγριπικό εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης», σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
«Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», πρόσθετει ενώ τονίζει ότι «Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».
Αντίστοιχα, «την αντίθεσή του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς θεωρεί ότι δεν οφείλεται σε αυτήν το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης».
«Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Απ' την πλευρά του βέβαια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις Πλεύρη λέγοντας πως «είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε άμεσα την υλoπoίησή τους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: