Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Νέα ληστεία στα αναδρομικά

Καταγγελίες συνταξιούχων ⫸ Βαρύτατη φορολογία έως 55% στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ύστερα από πολύχρονη αναμονή για την οριστικοποίηση του ποσού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.
Περικοπές που ανέρχονται έως και 55% του συνολικού ποσού βλέπουν στα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι των οποίων οριστικοποιήθηκε ύστερα από χρόνια αναμονής το ποσό της σύνταξής τους από τον ΕΦΚΑ. Το σοκ για πολλούς είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει σαφής και αναλυτική εξήγηση πόθεν προκύπτει αυτή η βαρύτατη φορολογία.
Οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.», πολλές. Ξεχωρίσαμε δύο ενδεικτικές της νέας μεγάλης «ληστείας» που υφίστανται εκείνοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός στο χθεσινό σόου διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να ζουν χωρίς σύνταξη τόσα χρόνια».
Να λοιπόν τι καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» δύο από τους αναγνώστες που είχαν την τύχη να εκκαθαριστεί μετά χρόνια ο φάκελός τους. «Σε όλη μου τη ζωή εργάστηκα ως εκπαιδευτικός και αφυπηρέτησα τον Σεπτέμβριο του 2020 ως καθηγητής Πανεπιστημίου», αναφέρει ο Σταμάτης Κουσίσης, ομότιμος καθηγητής ΠΑΔΑ. «Επειδή υπαγόμουν σε διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ, Δημόσιο) και ο έλεγχος των ενσήμων προέκυψε ιδιαίτερα χρονοβόρος, για 25 μήνες ελάμβανα την προκαταβολή σύνταξης (μικτά: 1.511, καθαρά: 1.275,29 ευρώ). Τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με συντάξιμη προϋπηρεσία 37,5 έτη έλαβα την κανονική (μικτά: 1.794,95, καθαρά: 1.366,22 ευρώ). Παράλληλα μου πιστώθηκαν και τα αναδρομικά. Από ένα μικτό ποσό 9.388,53 μετά την αφαίρεση διαφόρων κρατήσεων και έναν θηριώδη φόρο 44,4%, μου δίνουν συνολικά 0,30 ευρώ! Τελικά οι κυβερνώντες είναι άριστοι στην εφαρμογή αλγορίθμων και λογισμικών ώστε να κατακρατούν και να εξαφανίζουν τα δεδουλευμένα μιας ζωής (ας μην ξεχνάμε ότι το εφαρμοζόμενο πλέον συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πλήρως ανταποδοτικό)».
Και επειδή ο αγαπητός αναγνώστης έχει χιούμορ (που όπως φαίνεται τον βοηθά να επιβιώνει από τον παραλογισμό), κλείνει ως εξής την επιστολή του: «Είστε ευπρόσδεκτοι στο τσιμπούσι που οργανώνω με τα εν λόγω αναδρομικά. Πιστεύω ότι θα περισσέψουν δυο σπυριά σουσάμι και για σας, από το μισό κουλούρι που θα αγοράσω».
Και οι αναπηρικές
Aπό τη μέγκενη της υψηλής φορολόγησης στα αναδρομικά δεν γλιτώνουν ούτε οι συντάξεις αναπηρίας των 270 ευρώ! Να πώς μας περιγράφει την εμπειρία του ο Γ.Κ. ο οποίος προκατέβαλε φόρο μέσω των κρατήσεων που υπέστη στην αναπηρική του σύνταξη:
«Υπέβαλα αίτηση για συνταξιοδότηση αναπηρίας στις 8/9/2020, αφού στις 6/7/2020 είχα κριθεί ανάπηρος κατά 67% από το ΚΕΠΑ. Παράλληλα κατέθεσα και αίτημα προσωρινής σύνταξης. Τον Δεκέμβριο του 2020 έλαβα τα πρώτα χρήματα, που αντιστοιχούσαν σε συντάξεις 4 μηνών, με καθαρό ποσό σύνταξης 270,72 ευρώ. Η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εκδόθηκε στις 23/5/2022, δηλαδή 20 μήνες μετά, οπότε και υπολογίστηκε το ποσό της σύνταξης που δικαιούμαι και δόθηκε η εντολή να μου δοθούν αναδρομικά για τους μήνες που συνταξιοδοτήθηκα. Στο μεταξύ η ισχύς της αναπηρίας έληξε στις 31/7/2020. Το ποσό των αναδρομικών ήταν 4.267,05 ευρώ μείον κρατήσεις ασφάλισης 256,03 ευρώ. Σε αυτό μου κράτησαν για φόρο 802,22 ευρώ. Φόρο που προφανώς δεν μου αναλογεί με τα εισοδήματα που έχω και όπως πληροφορήθηκα από τον λογιστή μου, λογικά αυτός θα μου επιστραφεί με τη δήλωση του 2023!».

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: