Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Χρεοκόπησε ο κολοσσός των κρυπτονομισμάτων FTX

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια νομισμάτων στον κόσμο το FTX, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ότι υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, προκαλώντας μία από τις δυνητικά μεγαλύτερες καταρρεύσεις στον κλάδο, ενώ ο επικεφαλής του, Sam Bankman-Fried, παραιτήθηκε.
Συγκεκριμένα, το FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο Twitter. Μετά την παραίτηση του ιδρυτή του ομίλου, νέος CEO διορίστηκε ο John J. Ray III, με τον Sam Bankman-Fried να παραμένει στον όμιλο για να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση.
Η αναταραχή που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο με μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από το FTX και την εγκατάλειψη της συμφωνίας εξαγοράς του από το ανταλλακτήριο Binance έχει προκαλέσει νέες απώλειες στο bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.
Ειδικότερα, μέσα σε λίγες μέρες, το FTX πέρασε από αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρεοκοπία, καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε, οι πελάτες ζήτησαν τα κεφάλαιά τους και η ανταγωνιστική Binance διέλυσε τη μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του.
Η αναταραχή προκάλεσε τη βουτιά του bitcoin στο χαμηλό επίπεδο διετίας των 15.632 δολαρίων την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου κινήθηκε πάνω από τα 17.500 δολάρια για να υποχωρήσει 3% μετά την είδηση της πτώχευσης του FTX. Ο όμιλος προσπάθησε μάταια να βρει κεφάλαια, για να αποφύγει την κατάρρευση.
Η χρηματιστηριακή του Bankman-Fried, Alameda Research, τίθεται επίσης σε προστασία από τους πιστωτές της, σύμφωνα με ανακοινώσεις στο λογαριασμό της εταιρίας στο Twitter. Πηγές του Reuters σημείωναν ότι η χρηματιστηριακή ευθύνεται εν μέρει για τα προβλήματα της FTX και φέρεται να της χρωστάει περίπου 10 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι η δυσχερής θέση του FTX σηματοδοτεί τη γρήγορη αλλαγή της μοίρας για τον 30χρονο Sam Bankman, την περιουσία του οποίου υπολόγιζε το Forbes σε περίπου 17 δισ. δολάρια μόλις πριν από δύο μήνες και η οποία πλέον έχει μηδενισθεί.
Αναζητήστε άμεσα νομική συμβουλή
Όπως συνιστά πάντως η Louise Abbott από την εταιρεία Keystone Law, οι πελάτες FTX που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους θα πρέπει να αναζητήσουν νομικές συμβουλές.
Σύντομα θα οριστεί εκκαθαριστής για τη διαχείριση και τη διερεύνηση των υποθέσεων της εταιρείας. Οι όροι λειτουργίας του χρηματιστηρίου αναφέρουν ότι τα κεφάλαια των πελατών δεν ανήκουν στην FTX Trading και, επομένως, ενδέχεται να εμπίπτουν εκτός ιδιοκτησίας της εταιρείας για τους σκοπούς οποιασδήποτε εκκαθάρισης.
«Οποιοδήποτε θύμα δεν μπορεί να αποσύρει κεφάλαια που έχουν κολλήσει στο FTX θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως νομική συμβουλή. Οποιαδήποτε αξίωση βάσει των όρων παροχής υπηρεσιών της εταιρείας θα μπορούσε να διέπεται από το αγγλικό δίκαιο» λέει η Louise Abbott.
Παρεμβάσεις των Αρχών
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές σε αρκετές χώρες έχουν παρέμβει, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα του FTX. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της FTX Digital Markets, θυγατρικής του FTX, ενώ η FTX Αυστραλίας κάλεσε τους διαχειριστές την Παρασκευή.
Επιπλέον, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακρίνει τον Bankman-Fried για ενδεχόμενη παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η εμπιστοσύνη χάθηκε από την πρώτη ημέρα αυτής της ιστορίας και δεν φαίνεται πιθανόν να επανέλθει», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας του Fore Elite Capital Management.
«Βλέπουμε ήδη ότι έχουμε παρεμβάσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ έως της Ιαπωνίας και των Μπαχαμών. Να αναμένετε περισσότερες και αυτό είναι που χρειάζεται η αγορά των crypto τώρα. Ο κόσμος έχει πληγωθεί και χρειάζεται προστασία», πρόσθεσε.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: