Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις Τέντρος Γκεμπρεγέσους για την πορεία της πανδημίας

Καρότο και μαστίγιο από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε πως τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον SARS-COV-2 είτε λόγω της μόλυνσής του είτε λόγω του εμβολιασμού του όμως κενά στις στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας θανατηφόρας νέας παραλλαγής.
Οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχονται λίγους μήνες αφότου ο ίδιος έλεγε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία.
«Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» ανέφερε ο Τέντρος εξηγώντας πως «τα κενά σε τεστ... και σε εμβολιασμούς συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα».
Οι μολύνσεις από Covid-19 βρίσκονται ξανά σε υψηλά επίπεδα στην Κίνα και έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε περιοχές της Βρετανίας μετά από μήνες πτώσης.
«Ενώ η Covid-19 και η γρίπη μπορεί να είναι ήπιες λοιμώξεις για πολλούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο για τους πιο ευάλωτους στις κοινότητές μας», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εφιστώντας την προσοχή όλων.
Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως προσεγγίσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους, όπως αυτά που είναι άνω των 60 ετών και αυτά με υποκείμενα νοσήματα, και να τα ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: