Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

«Κόκκινα» δάνεια: το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην Ε.Ε.

Η Lehman Brothers πτωχεύει και μόλις ξεκινά για την Ελλάδα ένα σκοτεινό ταξίδι στη δίνη της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα χάνει σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της, πλέον αρχίζουν τα προβλήματα με τα ιδιωτικά χρέη και κυρίως τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Ευτυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου με οξυδέρκεια νομοθετεί τον περίφημο νόμο Κατσέλη, λειτουργώντας καταπραϋντικά στα οικονομικά προβλήματα αρκετών πολιτών.
Λίγα χρόνια αργότερα τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα ακόμη παιδεύουν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες έκαναν ανακεφαλαιοποίηση αρκετές φορές με χρήματα του Δημοσίου ώστε να σωθούν, αλλά το πρόβλημα στους ισολογισμούς τους παραμένει, τα «κόκκινα» δάνεια. Πολλές λύσεις ακούστηκαν, σχεδόν καμία δεν μοιάζει υλοποιήσιμη, και η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, που δεν είχε ψηφίσει τον νόμο Κατσέλη και τώρα έχει την κ. Κατσέλη στο κόμμα της, αποφασίζει δυστυχώς το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πουλά τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών σε αρπακτικά-κοράκια funds. Οι τράπεζες χαρίζουν κυριολεκτικά δάνεια, για παράδειγμα, των 100.000€ προς 5.000€ έως 8.000€ δίχως καμία πρόταση ευνοϊκού διακανονισμού ή κουρέματος στον δανειολήπτη που χρωστούσε. Με την πρόφαση ότι δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη διαδικασία με διαφάνεια. Βέβαια σήμερα το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζει μαθηματικό αλγόριθμο τον οποίο χρησιμοποιεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών κάνοντας αυτόματα περικοπές χρεών και δόσεις!
Στη συνέχεια παίρνει τη σκυτάλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνει τα αναμενόμενα. Εναν νέο ανάλγητο πτωχευτικό νόμο (τι θα στοίχιζε άραγε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να αναθεωρήσει τον απαρχαιωμένο πτωχευτικό νόμο, κάνοντάς τον όντως μια δεύτερη ευκαιρία για τον αδύναμο;) και πλειστηριασμούς ώστε τα κοράκια που αγόρασαν για πέντε δεκάρες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να κατασχέσουν την περιουσία κατατρεγμένων πολιτών. Αρα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ταυτόχρονα αυξήσαμε το δημόσιο χρέος, οι τράπεζες εκποίησαν τα δάνεια άνω του 90% και οι πολίτες θα απολέσουν τις περιουσίες τους. Τριπλό έγκλημα δηλαδή. Για να τα τσεπώνουν κάθε λογής Πάτσηδες και μαυραγορίτες. Γιατί αυτό που πρέπει να αντιληφθούν πολλοί συμπολίτες μας είναι ότι τα λεφτά από τα κατασχεμένα σπίτια του κόσμου πηγαίνουν σε αυτούς, όχι στο Δημόσιο ή στις τράπεζες.
Ενώ υπήρχε η εύκολη λύση. Ενας αλγόριθμος ο οποίος θα έδινε την ευκαιρία στις τράπεζες να βγάλουν περισσότερα χρήματα πιάνοντας τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, δίχως να δημιουργηθούν στεγαστική κρίση και μέγα κοινωνικό πρόβλημα. Τόσο ξεκάθαρο και ευδιάκριτο κάνοντας περίεργο το γιατί ουδείς πολιτικός φορέας μιλάει και ουδείς εισαγγελέας ερευνά. Ενα δεύτερο ερώτημα είναι πώς έγινε η επιλογή των πακέτων των «κόκκινων» δανείων και εάν υπάρχουν κοράκια που αγόρασαν φιλέτα με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Πιθανόν δεν θα μάθουμε ποτέ. Αυτό που όμως θα λάβουμε γνώση στο προσεχές μέλλον είναι τι πρόκειται να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ώστε να αλλάξουν αυτό το έκτρωμα, ακόμη και με αναδρομική ισχύ. Οι συνθήκες δείχνουν ότι το μπορούν. Εκτός εάν στο τέλος επικρατήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες έναντι των συμφερόντων του λαού. Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσουν ορισμένοι πώς επιθυμούν να τους γράψει η Ιστορία, ως πολιτικούς νάνους ή ως αυτούς που αναγέννησαν από τις στάχτες της την Ελλάδα.

Αριστοτέλης (Αρης) Παναγόπουλος - επιχειρηματίας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: