Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ο Βέλγος «σερίφης» που μάχεται τη διαφθορά στην ΕΕ

Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι βουλευτές για τον άνθρωπο που κάνει καταγγελίες για μετρητά και επιρροή στο Κατάρ στην καρδιά της ΕΕ: Δεν θα σταματήσει. Επίσης, μπορεί να καταλήξουν ως χαρακτήρες σε ένα θρίλερ γραμμένο από το άτομο που τους «κλείδωσε».
Ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ, του οποίου ο ρόλος είναι παρόμοιος με εκείνον του εισαγγελέα των ΗΠΑ, ήταν εκεί το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Τη Δευτέρα, καθώς οι δημοσιογράφοι του POLITICO προσπαθούσαν να μάθουν σε ποια γραφεία του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες γίνονταν έφοδος στην κλιμακούμενη έρευνα του Κατάρ, αξιωματικοί ασφαλείας τους είπαν ότι ο «ανακριτής» ήταν μέσα.
Σε μια σειρά εφόδων που συνεχίστηκαν την Τρίτη, ο Κλεζ και η ομάδα του ανακάλυψαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και συνέλαβαν έξι άτομα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Μία ύποπτη είναι η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία ήταν μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως ότου της αφαιρέθηκε ο τίτλος την Τρίτη. Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια ομάδα που μπορεί να εκμεταλλεύτηκε τις θέσεις της στο κοινοβούλιο για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κατάρ. Η Καϊλή είπε ότι είναι αθώα και αναμένεται στο δικαστήριο την Τετάρτη.
Αν εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα κάνουν να ανησυχούν. Στους ατελείωτους διαδρόμους του Palais de Justice στις Βρυξέλλες, ο Κλεζ είναι γνωστός και ως «Ο Σερίφης» για την ανελέητη καταδίωξη των στόχων του. Ίσως το πιο ανησυχητικό για οποιονδήποτε ευρωβουλευτή και βοηθό που μπορεί να είναι ακόμη το στόχαστρο του, είναι το πόσο πολύ φαίνεται να διασκεδάζει. «Μπίνγκο!» ήταν η απάντησή του σε μια επιτυχημένη επιδρομή σε μια άλλη υπόθεση, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό».
Αυτή η «πληθωρικότητα» είναι που κάνει τον Κλεζ να ξεχωρίζει, είπε ο Τζον Κρομπεζ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για την καταπολέμηση της απάτης μεταξύ 2011 και 2014.
«Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και σεμνοί, αυτός δεν είναι. Και δεν θα έπρεπε να είναι, είναι μεγαλειώδης», είπε ο Κορμπεζ στο POLITICO. «Είναι σαν ανακριτής δικαστής διασκεδαστής. Είναι φανταστικό. Απλώς χορεύει πάνω από τα πάντα, και όλα πηγάζουν από αυτές τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές ανησυχίες. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο εξαιρετικό».
Ένας επαναστάτης ανθρωπιστής
Η βιογραφία του Κλεζ μοιάζει με έναν εισαγγελέα για την καταπολέμηση του εγκλήματος από ταινία. Οι νεαροί γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μωρό σε ένα καλάθι στο αρτοποιείο των παππούδων του στο προάστιο Άντερλεχτ των Βρυξελλών, είπε στη Le Soir το 2020. Μεγάλωσε κόβοντας ψωμί πριν το σχολείο και αγωνιζόταν να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του και η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία είναι πλέον νεκρή, ήταν «εξαιρετικά σκληρή».
Επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ανθρωπιστικές αξίες ως κατευθυντήριες αρχές του. Για αυτόν, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλεζ σε ένα από τα βιβλία του, «Le Forain» (The Showman).
Στο μοντέρνο βιβλιοπωλείο Filigranes, το οποίο εξυπηρετεί την πνευματική ελίτ της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε τις μυθιστορήσεις του Κλεζ για τη δική του καταπολέμηση του εγκλήματος. «Έχει δύο μέρη στη ζωή του: προσωπικό και επαγγελματικό», είπε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Μαρκ Φίλιπσον, φίλος του. «Όταν είναι εδώ, δεν έχει τηλέφωνο, δεν έχει τίποτα».
Το δελτίο χρέωσης του Κλεζ είναι ένα ποιος είναι ποιος στα εγκλήματα λευκού κολάρου στο Βέλγιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες: περιλαμβάνει τις τοπικές τράπεζες Fortis και Belgolaise και την ασφαλιστική εταιρεία AGF, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες και Βέλγους ευγενείς. Το 2019, ανάγκασε τη βρετανική τράπεζα HSBC να πληρώσει βελγική ποινή ρεκόρ 295 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλα διάφορα εγκλήματα. Ένα άλλο ψευδώνυμο για τον Claise είναι «Κύριος Εκατό εκατομμύρια», λόγω όλων των μετρητών που έχει ανασύρει πίσω για το κράτος.
«Δεν τον ένοιαζε καθόλου η τάξη μεγέθους των αντιπάλων του», είπε ο Κρομπέζ. «Έτσι λειτουργεί: δεν φοβάται εύκολα».
Επιχείρηση Μηδέν
Ο Κλεζ είναι γνωστός στο Βέλγιο για την παρακολούθηση υποθέσεων, ακόμη και εκείνων που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Η καταδίωξή του κατά των συμμοριών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μηδέν», συγκλόνισε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ο οποίος είναι βαθιά συνυφασμένος με τις βελγικές επιχειρήσεις και την πολιτική. Ούτε η ευσυγκίνητη διπλωματία τον επηρέασε, όπως η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον επικεφαλή της Libyan Investment Authority λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το Euroclear, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες.
Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ήταν η επίβλεψη της εξάρθρωσης της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας SKY ECC, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων εμπόρων ναρκωτικών και υπόπτων εγκληματιών. Η προτομή ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από την αστυνομία και τους εισαγγελείς κατά των καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη.
Η δραματική παρέμβαση του Κλεζ άφησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες να προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί χρειάστηκε ένας Βέλγος αξιωματούχος για να αποκαλύψει τη διαφθορά στον πυρήνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ένας στόλος ερευνών ξεκινά εν μέσω εκκλήσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο χαρακτήρας του και η δημόσια προβολή των επιτευγμάτων του είναι πολύ αντιβελγικοί, καθώς οι Βέλγοι διδάσκονται γενικά να είναι ταπεινοί για κάθε μεμονωμένο επίτευγμα. Ως χώρα υποδοχής της ΕΕ, μερικές φορές αισθάνεται ότι το Βέλγιο είναι ο Δαβίδ που πολεμά τους γίγαντες της ρωσικής ή κινεζικής κατασκοπείας, της τρομοκρατίας ή της διαφθοράς στους διεθνείς θεσμούς που φιλοξενούν.
Τώρα, η φήμη που προσέλκυσε η έρευνα δίνει στους Βέλγους κάτι για να είναι περήφανοι στα μάτια του κόσμου. Για μέρες, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την υπόθεση, διασκεδάζοντας με μικρές λεπτομέρειες - συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάστηκε για να μετρηθεί η τεράστια ποσότητα των κατασχεθέντων μετρητών - μερικά από τα οποία μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ένα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα του ίδιου του Κλεζ.
«Η βελγική δικαιοσύνη κάνει αυτό που εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρου στους δημοσιογράφους στα πρώτα του σχόλια για το σκάνδαλο την Τρίτη. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλά μέσα για να αυτορυθμιστεί. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα αυτορρύθμισης που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες, το οποίο σαφώς δεν ήταν αρκετό».
Αλλά αυτή η αλαζονεία θα ήταν ειρωνική για τον Κλεζ, ο οποίος παραπονέθηκε τον Οκτώβριο ότι η αστυνομία του Βελγίου δεν διαθέτει επαρκείς πόρους, πολεμώντας έναν πόλεμο ενάντια στη σύγχρονη, υψηλής τεχνολογίας διαφθορά χρησιμοποιώντας «καταπέλτες». Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, είπε ότι η βελγική κυβέρνηση «έπαιρνε Xanax και όχι Viagra». Τώρα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που βρήκε να κοιμάται στη δουλειά.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: