Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Οι μισθοί και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών και των συνεργατών τους - Τι έγινε στην υπόθεση Σπυράκη

Στη "σκιά" του Qatargate οι ευρωβουλευτές ερευνώνται για χρηματισμό, παρά τους υψηλούς μισθούς και τα επιδόματα που λαμβάνουν κάθε μήνα. Τι έγινε στην περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη.
Το Qatargate αλλά και η "υπόθεση Σπυράκη" έχουν φέρει στην επικαιρότητα τις αμοιβές των ευρωβουλευτών, οι οποίοι αποκομίζουν μεγάλα ποσά με χαλαρούς ελέγχους, ενώ μπορούν να διατηρούν και "παράλληλες" δραστηριότητες.
Αυτό, γιατί δεν υπάρχει θέμα καταρχήν ασυμβίβαστου από τον Kανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενασχολήσεις ενός ευρωβουλευτή. Εκτιμάται δε πως 530 από τους 751 εκπροσώπους των κρατών - μελών της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, ασκούν παράλληλες δραστηριότητες.
Συνολικός μισθός
Το βελγικό VRT προσπάθησε να αναλύσει τα μηνιαία έσοδα ενός ευρωβουλευτή:
Ο μεικτός μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του αντιπροέδρου. Από αυτό αφαιρούνται ένας ευρωπαϊκός φόρος καθώς και τα ασφάλιστρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας καθαρός μηνιαίος μισθός της τάξης των 7.316,63 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σταθερό και ανέρχεται στο 38,5% του μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πέραν του μισθού τους, οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται και για τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε ημέρα που παρίστανται στη Ευρωβουλή για την εργασία τους. Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία. Εάν ένας βουλευτής δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές Ολομέλειες, το επίδομα μειώνεται στο ήμισυ.
Επίσης, παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο, συνδρομές σε πλατφόρμες ενημέρωσης και οργάνωση συνεδρίων.
Συνολικά λοιπόν, το συνολικό μηνιαίο εισόδημα ενός ευρωβουλευτή να ανέρχεται σε περίπου 15.000-20.000 ευρώ. Ως προς το πώς ξοδεύουν αυτά τα χρήματα, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι. Το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει αυτό το διάστημα μεταρρυθμίσεις για περισσότερους ελέγχους, ωστόσο το αντεπιχείρημα είναι πως οι έλεγχοι απαιτούν περίπου 70 επιπλέον εργαζομένους, κάτι που θα επιφέρει κόστος.
Σημειώνεται πως ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστρέφεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι σε αρκετές περιπτώσεις, δεν γίνεται. Με άλλα λόγια, το επίδομα "μεταφράζεται" σε επιπλέον μισθό. Να προσθέσουμε εδώ πως οι επαφές ευρωβουλευτών και κρατών-μελών με "τρίτες χώρες" όπως το Κατάρ, δεν καταγράφονται στο δημόσιο μητρώο, κάτι που αναδείχθηκε μέσα από την υπόθεση της Καϊλή.
Οι συνεργάτες
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό εντός των ορίων προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο. Το 2022, το ανώτατο μηνιαίο ποσό που διατίθεται για όλες τις δαπάνες είναι €26.734 ανά βουλευτή. Από την 1η Ιουλίου 2021, κανένα από αυτά τα κονδύλια δεν καταβάλλεται στους ευρωβουλευτές.
Στις πληρωμές των συνεργατών υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος από το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ βοηθών διαφόρων κατηγοριών:

  • Η πρώτη είναι αυτή των διαπιστευμένων βοηθών, εγκατεστημένων στις Βρυξέλλες (ή στο Λουξεμβούργο/Στρασβούργο), υπαγόμενων διοικητικά απευθείας στη διοίκηση του Κοινοβουλίου σύμφωνα με το καθεστώς που εφαρμόζεται στο μη μόνιμο προσωπικό της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να προσλάβουν τρεις το πολύ διαπιστευμένους/ες βοηθούς, τέσσερις υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού τους πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την απασχόληση διαπιστευμένων βοηθών.
  • Η δεύτερη είναι αυτή των "τοπικών" βοηθών που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες εκλογής τους. Διοικητικά υπεύθυνοι για αυτούς είναι οι ειδικοί εντολοδόχοι πληρωμής, οι οποίοι διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων σχετικά με τη φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση. Το 75%, κατ’ ανώτατο όριο, του συνολικού προϋπολογισμού μπορεί να διατεθεί για αυτούς τους τοπικούς βοηθούς.

Πέραν της απασχόλησης διαπιστευμένων και τοπικών βοηθών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ποσό που αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο, κατ’ ανώτατο όριο, του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για την πληρωμή για υπηρεσίες που παρέχονται από παρόχους υπηρεσιών της επιλογής του βουλευτή, όπως είναι οι εκπονήσεις μελετών.
Μετά το τέλος της θητείας τους, οι βοηθοί δικαιούνται ταμείου ανεργίας από το ΕΚ, διάρκειας ίσης με το 1/3 της εργασίας στο ΕΚ. Με τη συμπλήρωση των δέκα ετών (δύο ολόκληρες θητείες) εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το ποσό που θα λάβουν, είναι αναλογικό των χρόνων που υπηρέτησαν. Τα ονόματα ή οι εταιρικές επωνυμίες όλων των βοηθών δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου καθ' όλη τη διάρκεια των συμβάσεών τους, εκτός εάν τους χορηγηθεί εξαίρεση, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, για λόγους προστασίας της ασφάλειάς τους.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚ, οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης θητείας αλλά όχι περισσότερο από 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρακτικά, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην ευρωβουλευτή είναι ένας µισθός για κάθε χρόνο θητείας. Χορηγείται µε πλαφόν τους 24 µισθούς και το ανώτατο ποσό µπορεί να φτάσει τα 210.185 ευρώ. Το επίδοµα συνεχίζει να καταβάλλεται αν ο ευρωβουλευτής εργαστεί στον ιδιωτικό τοµέα. Αντίθετα, η εργασία στον δηµόσιο τοµέα ή σε µισθωτή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηµαίνει ότι θα γίνει συµψηφισµός του νέου µισθού µε το επίδοµα.
Μαρία Σπυράκη: "Δεν πρόκειται για διαφθορά, πρόκειται για μία δική μου παράλειψη"
Στην υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, υπήρξε παράβλεψη εκ μέρους της, όπως η ίδια παραδέχθηκε. Να διευκρινιστεί εδώ πως βάσει ποσοστόσεων, ένας συνεργάτης λαμβάνει έξτρα επίδομα αλλοδαπής πέραν του μισθού του. Η περίοδος που διερευνάται στην "υπόθεση Σπυράκη" πάει πίσω τρία χρόνια, δηλαδή από πριν την πανδημία όταν και περιορίστηκαν οι μετακινήσεις.
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, η ευρωβουλεύτρια επεσήμανε πως:
"Μόλις ανακοινώθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας μου, αμέσως συναίνεσα και ζήτησα από το κοινοβούλιο να προχωρήσει η άρση με τις συντομότερες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο θα συζητηθεί στην ολομέλειά μας και ελπίζω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Δεν πρόκειται για διαφθορά, δεν πρόκειται για χρηματισμό, πρόκειται για μία δική μου παράλειψη για έναν πρώην συνεργάτη μου που έπαιρνε το επίδομα αλλοδαπής αλλά κατά καιρούς ήταν στην Ελλάδα. Δεν ήταν φάντασμα αυτός ο άνθρωπος απλώς ήταν κατά καιρούς και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες.
Είναι δική μου παράλειψη με την έννοια ότι πρώτον είμαι ο supervisor του βοηθού και διότι το συμβόλαιο δεν συνάπτεται ανάμεσα στο κοινοβούλιο και στον βοηθό, αλλά ανάμεσα στον ευρωβουλευτή και τον βοηθό, αυτό το επίδομα δεν πηγαίνει στον λογαριασμό του βουλευτή αλλά στου βοηθού. Είναι συγκεκριμένη η παράλειψη και γι' αυτό θέλω να προχωρήσει σύντομα η υπόθεση. Θα εξηγήσουμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας στην υπόθεση. Παράλληλα προχωρώ σε αίτημα προς τη ΝΔ για την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν και δη στον ΣΥΡΙΖΑ να με χρησιμοποιήσει για τα σχέδια του, για να επεκτείνει τη λάσπη".
Τα επιδόματα αναλυτικά
Στους ευρωβουλευτές παρέχονται αποζημιώσεις για την κάλυψη των συναφών δαπανών τους λόγω απουσίας από τη χώρα καταγωγής τους.
Ως γνωστόν, οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή €0.56 ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Οι ευρωβουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις, για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας. Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των €4.716 ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.
Ημερήσια αποζημίωση ή "αποζημίωση διαμονής"
Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους €338 για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παράστασης στις συνεδριάσεις. Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν είναι βρίσκονται εκεί.
Για συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε €169 (και πάλι με την υπογραφή της κατάστασης παράστασης), ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.
Αποζημίωση γενικών εξόδων
Αυτή η κατ’ αποκοπή αποζημίωση καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο. Η αποζημίωση είναι €4.778 το μήνα.
Ιατρικά έξοδα
Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από το ποσοστό επιστροφής που λαμβάνουν, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕ.
Αποζημίωση λήξης θητείας
Στο τέλος της περιόδου της θητείας τους, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Η μέγιστη διάρκεια καταβολής αυτής της αποζημίωσης είναι δύο έτη. Σε περίπτωση που πρώην βουλευτής του ΕΚ λάβει εντολή σε άλλο κοινοβούλιο ή αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ο μισθός που λαμβάνεται από αυτή τη νέα λειτουργία συμψηφίζεται με τη μεταβατική αποζημίωση. Αν κάποιος ή κάποια ευρωβουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα και σύνταξη λόγω γήρατος ή σύνταξη αναπηρίας, οφείλει να επιλέξει μεταξύ αυτών και της μεταβατικής αποζημίωσης.
Άλλα δικαιώματα
Το Κοινοβούλιο παρέχει στους ευρωβουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: