Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

Ομαλά εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με ακόμη μια φορά το θέμα της Ελλάδας να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι η επόμενη δόση για τη χώρα μας, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.
Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν είναι: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.
Ο «σκληρός» της παρέας, πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μονο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου «επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου», τόνισε μετά τη συνεδρίαση, το υπουργείο Οικονομικών.
Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής.
Και πρόσθεσε ότι «η δουλειά» πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των «θεσμών». Όπως είπε, οι «θεσμοί» θα πρέπει να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της  και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν και για την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: