Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Παίζουν με τις ζωές 161.251 συμβασιούχων!

Την έξοδό τους από το Δημόσιο απαιτεί η Κομισιόν - 43.652 έχει διορίσει μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη 
Την… πόρτα της εξόδου θα δουν μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Υπακούοντας στη ρητή εντο­λή της Κομισιόν να μειώσει δραστικά τον αριθμό τους, η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε ριζική εκκαθάριση, με το να μην ανανεώσει τις συμβάσεις που θα λήξουν. 
Λόγω του ότι το πράγμα έχει «ξεχειλώσει» τα τελευταία αρκετά χρόνια, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει να μπει ένα χαμηλό πλαφόν ως ανώτατο όριο, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να το τηρήσει πιστά. Προειδοποιούν δε ότι στο εξής θα παρακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια την πορεία του αριθμού των συμβασιούχων του Δημοσίου στην Ελλάδα και όποτε κρίνουν σκόπιμο θα παρεμβαίνουν με δραστικό τρόπο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα γίνει λεπτομερής, ανά υπουργείο και φορέα, καταγραφή των συμβασιούχων. Στη συνέχεια και τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία δεν θα καθορίζει μόνο τα νέα δεδομένα για τις συμβάσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα θα θέτει και ανώτατο όριο ως προς τον συνολικό αριθμό. 
Το κόστος για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι πολλαπλό. Πρώτον, θα χρεωθεί την «έξωση» χιλιάδων συμβασιούχων, που αυτόματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και θα πάρουν σειρά προτεραιότητας για το σχετικό επίδομα του ΟΑΕΔ. Πόσω μάλλον που οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, προσελήφθησαν από τη σημερινή κυβέρνηση, που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα κληθούν σε… απολογία από τα «δικά τους παιδιά». Δεύτερον, με τη μείωση του αριθμού θα περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητες «αξιοποίησης» (τακτοποίησης) κομματικών φί­λων, συγγενών κ.ά. Ενδεικτικό του «προβλήματος» είναι το ότι μέσα σε έναν μόνο χρόνο η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου κα­τά 43.652 (27%). Από 117.599 που ήταν τον Μάρτιο του 2020, τον αντίστοιχο μήνα φέτος είχαν φτάσει στους 161.251. Αφού «φούσκωσαν» τον α­ριθμό, ορισμένοι υπουργοί μιλούν τώρα για εξορθολογισμό!

Πηγή: paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: