Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021

Πρώτες εσωκομματικές αναταράξεις για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ενστάσεις από τη βουλευτή της Ν.Δ., Άννα Ευθυμίου. Ζητά ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τις πρώτες εσωκομματικές ενστάσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη μετρά η Νέα Δημοκρατία. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η «γαλάζια» βουλευτής, Άννα Ευθυμίου, ζήτησε ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κ. Ευθυμίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αλλά υπάρχει σχέση εξάρτησης». Συνεπώς για ενδεχόμενες κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών «πρέπει να προβλεφθούν εχέγγυα ώστε η διάταξη να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου», είπε και ζήτησε να μην δοθεί επίσης η δυνατότητα για απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων, έναντι μιας βασικής αρχής, της αρχής της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Ως προς το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ απόλυσης, καταγγελίας, ακυρότητας της σύμβασης ή το δικαίωμα πρόσθετης αποζημίωσης, η βουλευτής είπε ότι είναι θεμελιώδης λίθος του εργασιακού δικαίου η επαναπρόσληψη, και «δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί αυτό το δικαίωμα έναντι κάποιας πρόσθετης αποζημίωσης». Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως λχ. αυτό να γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη, υποστήριξε η Άννα Ευθυμίου.
Η βουλευτής χαιρέτισε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπογράμμισε όμως ότι η ουσιαστική αναβάθμιση απαιτεί στελέχωση, πόρους, τεχνολογικό εξοπλισμό, κατάρτιση και επανακάρτιση, διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: