Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Προσφυγόπουλο που πνίγηκε στη Μάγχη βρέθηκε στις ακτές της Νορβηγίας

Άλλη μια συγκλονιστική ιστορία με νεκρό προσφυγόπουλο έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα αγοράκι 15 μηνών, τον Αρτίν, που είχε χαθεί στη Μάγχη πριν από πολλούς μήνες και σήμερα έγινε γνωστό ότι σε αυτόν ανήκει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού που βρέθηκε, την Πρωτοχρονιά, σε ακτή της Νορβηγίας.
Η ιστορία του Αρτίν αναπόφευκτα φέρνει στον νου την ιστορία του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι από τη Συρία, που βρέθηκε νεκρός στις τουρκικές ακτές και για κάποιο τουλάχιστον διάστημα ξύπνησε τα αντανακλαστικά του κόσμου για το προσφυγικό δράμα.
Ο Αρτίν πέθανε μαζί με τέσσερα μέλη της οικογενείας του, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, τον περασμένο Οκτώβριο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία από τη Γαλλία.
Μέχρι τώρα όμως τυπικά το παιδί θεωρούνταν αγνοούμενο. Το λείψανο του παιδιού θα μεταφερθεί τώρα στο Ιράν, προκειμένου να ταφεί εκεί.
Το μοιραίο ταξίδι προς την Ευρώπη
Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2020 ο Αρτίν και η οικογένειά του έφυγαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους το Σαρντάστ, μια ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν, στα σύνορα με το Ιράκ.
Στην αρχή ταξίδεψαν στην Τουρκία, όπου έμειναν για περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με συγγενείς τους.
Από εκεί πήγαν στην Ιταλία όπου έμειναν για τρεις εβδομάδες σε πλοίο καραντίνας και από εκεί έφτασαν στη Δουνκέρκη της Γαλλίας, όπου έζησαν τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους σε άθλιες συνθήκες μέσα σε μια σκηνή στον πρόχειρο καταυλισμό.
Στις 27 Οκτωβρίου του 2020 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.
Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν αποπειραθεί να φτάσουν στην Ευρώπη. Είχαν ξαναπροσπαθήσει πιο πριν αλλά τους είχαν σταματήσει στην Ελλάδα και τους είχαν γυρίσει πίσω στην Τουρκία.
Στη δεύτερη προσπάθειά τους τα κατάφεραν. Ο θείος του Αρτίν περιέγραψε πως απ' τις συνομιλίες με τον αδελφό του, ήξερε ότι τα δύσκολα ήταν στην Τουρκία, ενώ όταν έφτασαν στην Ιταλία ένιωσαν ασφαλείς και ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο μικρός Αρτίν πέρασε τα δύο τρίτα της σύντομης ζωής του ως πρόσφυγας. Όταν έφυγε από το Ιράν δεν είχε αρχίσει να μιλάει. Τις λίγες λέξεις που πρόλαβε να μάθει ήταν όσο ταξίδευε. Σε ένα βίντεο που έχει ο θείος του, που έμεινε πίσω στο Ιράν, ο μικρός ακούγεται να λέει «γεια, γεια», ενώ βρισκόταν με την οικογένειά του στη Γαλλία.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: