Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021

Ανάσα για τα σωματεία-μέλη οι εξαγγελίες του προέδρου της ΕΠΣ Πέλλας Στέργιου Αντωνίου

Πολλά και ενδιαφέροντα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν στην χθεσινή συγκέντρωση-συνάντηση της ΕΠΣ Πέλλας με τα σωματεία-μέλη της, στο Arena Pool Bar στα Γιαννιτσά. Μπορεί η ανταπόκριση να μην ήταν η αναμενόμενη και λόγω εποχής, όμως ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική και αντιπροσωπευτική σε ότι αφορά τις κατηγορίες, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους παράγοντες και τόσο οι άνθρωποι της Ένωσης προεξέχοντος του προέδρου Στέργιου Αντωνίου, όσο και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των σωματείων, έθεσαν και συζήτησαν σχεδόν το σύνολο των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν αυτό αλλά θα απασχολήσουν και το επόμενο διάστημα και ίσως ολόκληρη την νέα αγωνιστική περίοδο, τις ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τις ΕΠΣ και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η χθεσινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη αξία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα της μακράς και επίπονης «νεκρής» αγωνιστικά περιόδου για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν συνέβη κάτι ανάλογο ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας, ανασφάλειας και βιωσιμότητας για τα σωματεία.
Παίρνοντας τον λόγο από τον πρόεδρο κ. Αντωνίου, ο οποίος αρχικά καλωσόρισε τους παριστάμενους χαιρετίζοντας την συνάντηση και ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Τσελεμπής από το πιο ακανθώδες θέμα της προηγούμενης, της τρέχουσας και πιθανόν της επόμενη περιόδου, που δεν είναι άλλο από την εγγραφή στο Μητρώο και την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στη ΓΓΑ, η οποία εκκρεμεί λίγο πριν και την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου για χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία και σε ότι αφορά την Ένωση μας σχεδόν για τα μισά από τα μέχρι πρότινος ενεργά, εκτός όλων των διαδικαστικών θεμάτων και δικαιολογητικών που απαιτούνται, η ΕΠΣ Πέλλας τέθηκε στην διάθεση των εκπροσώπων όλων των ομάδων για αμέριστη βοήθεια και ενημέρωση, ώστε αυτά να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις εγγραφές τους και να καταστούν νόμιμα, όπως αυτό ορίζεται και απαιτείται από την ΓΓΑ. Ανέφερε δε, ότι καλό θα ήταν, το «αγκάθι» του ιδιωτικού συμφωνητικού των προπονητών, το οποίο ως γνωστόν θα πρέπει να κατατεθεί και στην ΔΟΥ και το οποίο ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ομάδες της Α1 και της Γ' Εθνικής σε σχέση με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση τους στη ΓΓΑ, να γίνει άμεσα με τα μέχρι σήμερα «συμβολικά» ποσά, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και θα επιβάλλεται να αναγράφεται ελάχιστη αμοιβή τα 250€! Επίσης οι ομάδες να έχουν υπόψιν τους, ότι θα πρέπει να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους (με όποια δικηγορικά έξοδα αυτό συνοδεύεται), σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν.4726/2020 μέχρι 30-6-2021, ενώ προβλέπεται παράταση για ένα έτος μέχρι 30-6-2022 για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Στην συνέχεια ήταν ο κ. Τρυψιάνης που αναφέρθηκε στα αγωνιστικά, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι προκηρύξεις σε όλες τις κατηγορίες θα παραμείνουν λίγο πολύ ίδιες με τις περσινές, εξαρτώμενες πάντα, από τον αριθμό δηλώσεων συμμετοχής των ομάδων. Ειδικότερα στην Α1, πάντα με τα περσινά δεδομένα, ο 2ος όμιλος θα έχει μια ομάδα περισσότερη από τον 1ο (δλδ εννέα) και με ρεπό λόγω του μονοψήφιου αριθμού ομάδων, αφού ο Εθνικός Γιαννιτσών θα συμμετέχει σ' αυτόν, έχοντας υποβιβαστεί από τη Γ' Εθνική. Τα play off και τα play out θα παραμείνουν ως έχουν. Η προκήρυξη του κυπέλλου θα έχει αλλαγές, με τους ομίλους να αποτελούν παρελθόν και όλοι οι αγώνες σε όλες τις φάσεις, να διεξάγονται με το σύστημα νοκ-άουτ, με γηπεδούχους πάντα μετά τις κληρώσεις, τις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών. Στην πρώτη φάση θα συμμετέχουν οι ομάδες της Α και Β Κατηγορίας, στην δεύτερη φάση θα μπαίνουν οι ομάδες της Α1 και στην τρίτη οι ομάδες της Γ' Εθνικής. Η ευχάριστη είδηση που ακούστηκε και φυσικά θα περιμένουμε να τη δούμε και επίσημα με τις δηλώσεις συμμετοχής, ήταν η επαναδραστηριοποίηση της Νέας Πέλλας, του Μεσιανού και του Παλαιού Μυλοτόπου, που θα συμμετέχουν στην Β Ερασιτεχνική.
Την οικονομική ενημέρωση ανέλαβε όπως αναμενόταν ο κ. Αντωνίου, που μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μια σειρά διευκολύνσεων προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, άλλες άμεσα εφαρμόσιμες κι άλλες δίκην προθέσεων, προσπαθειών και εξελίξεων. Η σημαντικότερη ήταν η μεγάλη ελάφρυνση από το βαρύτατο κόστος των νέων επανεκδοθέντων δελτίων ορισμένου χρόνου όπως αυτά απαιτούνται φέτος, το οποίο ουσιαστικά αναλαμβάνει η ΕΠΣ Πέλλας με ελάχιστη οικονομική συμμετοχή των σωματείων (5€). Να σημειωθεί εδώ, ότι πολλές ομάδες και παράγοντες, «πάγωσαν» τις προηγούμενες ημέρες στο πρώτο άκουσμα των ανακοινώσεων των ποσών για τα δελτία ορισμένου χρόνου, τα οποία θεωρήθηκαν εξωπραγματικά και τροχοπέδη ακόμη και για την συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα! Η δεύτερη αξιοσημείωτη αναφορά σε σχέση με τα οικονομικά, ήταν η άμεση οικονομική ενίσχυση των ομάδων από το Στοίχημα, με προκαταβολή ποσού που θα ξεκινά σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως και από τα 4.000€ λίγο πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου! Κι αφού το ποσό αυτό αναφέρεται ως προκαταβολή, δεν αποκλείεται και κατά την διάρκεια ή το τέλος της χρονιάς, να υπάρξει και εκκαθάριση με ένα επιπλέον νέο ποσό, που θα προκύψει κι αυτό από την φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος. Ρεαλιστικός στόχος και επιδίωξη της ΕΠΣ Πέλλας όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, είναι και η οικονομική ελάφρυνση των ομάδων και για τους γιατρούς αγώνων, πράγμα όμως που θα διερευνηθεί περαιτέρω κυρίως για την διεύρυνση της πιστοποίησης αυτών των «ειδικών πρώτων βοηθειών», προκειμένου να υπάρχει πλήρης κάλυψη και εξασφάλιση των ομάδων και σ' αυτό το ζήτημα. Σχετικά με τις διαιτησίες μετά από προτάσεις παραγόντων για μείωση του κόστους, τόνισε, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα πράγματα λόγω και των «στενών» οικονομικών της Ένωσης, πλην της μέχρι σήμερα υφιστάμενης βοήθειας με κάποιες ίσως αφιλοκερδείς διαιτησίες. Τέλος αυτονόητη θεωρήθηκε και ανακοινώθηκε η απαλλαγή των ομάδων από τα παράβολα συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αφού ήδη αυτά ήταν πληρωμένα από πέρυσι για διοργανώσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και διακόπηκαν πρόωρα και οριστικά, ενώ και τα νέα έντυπα μεταβολών (ελευθέρας) θα είναι άμεσα διαθέσιμα από την επόμενη Τρίτη από τα γραφεία της Ένωσης, με τα σωματεία να δικαιούνται 10 έντυπα εντελώς δωρεάν, στο πλαίσιο κι αυτά των διευκολύνσεων που αποφάσισε η ΕΠΣ Πέλλας. Δεν υπήρξε αναφορά στους διαιτητές που μάλλον δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπός τους, ούτε και στην γενικευμένη, οικονομική και επαγγελματική, ανασφάλεια των προπονητών, κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες...
Κλείνοντας ο κ. Αντωνίου διαβεβαίωσε τα σωματεία και τους παράγοντες, πως θα πιέσει τόσο η Ένωση όσο και ο ίδιος προσωπικά τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού, ώστε αυτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των γηπέδων, που ως γνωστόν η αδειοδότηση ασφαλούς λειτουργίας τους, βαδίζει κάθε χρόνο από αναβολή σε αναβολή, χωρίς ακριβές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που να πιέζει και να θέτει τους δήμους προ των ευθυνών τους! Δήλωσε αισιόδοξος ότι με το εμβολιασμό όλων και στον αθλητισμό,  τα πρωταθλήματα θα γίνουν κανονικά και με φιλάθλους στις εξέδρες, δεν θα υπάρξουν προβλήματα, όπως αυτά που υπήρξαν πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας και ακύρωσαν όλες τις ερασιτεχνικές δραστηριότητες και διοργανώσεις, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην αθλητική ηγεσία, που δεν άκουσε τις ρεαλιστικές προτάσεις των παραγόντων, λαμβάνοντας κατά καιρούς αντιφατικές αποφάσεις (πχ ναι 25 μαθητές στις κλειστές σχολικές αίθουσες, όχι όμως τα ίδια παιδιά και στα ανοιχτά γήπεδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: