Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Αλ. Τσίπρας: Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός

Στο επίκεντρο οι ευθύνες της κυβέρνησης και το σχέδιο για την επόμενη μέρα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βαρύτατες ευθύνες, επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και κυνισμό καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα δάσους προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές και κόστισαν τη ζωή και σε δύο συνανθρώπους μας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέρριψε ευθύνες στο Μαξίμου καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα σχέδια που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατέθεσε εφτά σημεία για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο πύρινος εφιάλτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια μεγάλη καταστροφή» και καταλόγισε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη που αγνόησε το πόρισμα Γκολντάμερ (μετά το Μάτι) και το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, παρόλο που είχε λάβει διακομματική συναίνεση και από τον σημερινό πρωθυπουργό.
Το πόρισμα προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, εξισορρόπηση μεταξύ πρόληψης και καταστολής, επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα παρακολούθησης κινδύνου πυρκαγιών, κλπ. Συντάχθηκε υπό τον καθηγητή του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ και εφαρμόζεται από άλλες χώρες όχι από την Ελλάδα.
«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίσθηκε ενωτικός ζητώντας να υπάρξει η απαιτούμενη συνεννόηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληγές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα με «ενότητα, σχέδιο, αποφασιστικότητα».
»Τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος, επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις όμως δεν παρέλειψε να επιρρίψει «ακέραια την πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό».
 
Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
  1. Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).
  2. Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
  3. Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
  4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
  5. Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.
  6. Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.
  7. Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: