Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Με ταχύτερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης βγήκε η οικονομία της ευρωζώνης από τη διπλή της ύφεση στο β’ τρίμηνο.
Σύμφωνα με τις χθεσινές προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ των 19 χωρών του ευρώ αυξήθηκε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια. Η θετική επίδοση ήλθε μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης και ήταν πολύ υψηλότερη του 1,5% που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.
Μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Πορτογαλία (+4,9%), Αυστρία (+4,3%) και Λετονία (+3,7%), ενώ τις χειρότερες η Λιθουανία (+0,4%) και η Τσεχία (+0,6%). Ιταλία και Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εμφάνισαν αμφότερες ισχυρή ανάπτυξη 2,7% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ η 2η Γαλλία έτρεξε με 0,9% που αν και χαμηλότερη των προηγούμενων ήταν υψηλότερη των προβλέψεων. Αντίθετα, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε χαμηλότερη της προβλεπόμενης ανάπτυξη, 1,5%.
Από το ξεκίνημα του 2020 η οικονομία της ευρωζώνης βίωσε δύο τεχνικές υφέσεις (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ). Η τελευταία εκδηλώθηκε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το δ’ τρίμηνο του 2020 και το α’ τρίμηνο του 2021. Η επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί δεδομένη καθώς η η υγειονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, ενώ αρκετές χώρες μαστίζονται από τη μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού.
Η Eurostat ανακοίνωσε χθες και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος ανήλθε στο 2,2% τον προηγούμενο μήνα από 1,9% τον Ιούνιο. Ηταν το υψηλότερό του επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Οι οικονομολόγοι τον ανέμεναν χαμηλότερα, στο 2%. Κινητήρια δύναμη της ανόδου ήταν οι τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 14,1% σε ετήσια βάση. Χωρίς αυτές και τις επίσης ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, ο (δομικός) πληθωρισμός ήταν 0,9%, όσο και τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ, που άλλαξε πρόσφατα τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο «συμμετρικό 2%», δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Την προηγούμενη εβδομάδα καθησύχασε, διαμηνύοντας όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών είναι παροδική και ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη χαλαρή πολιτική που ασκεί.
Η ΕΚΤ υποσχέθηκε αντίθετα ότι θα συνεχίσει για καιρό ακόμη τη διευκολυντική προς την ανάπτυξη πολιτική της. Η Eurostat ανακοίνωσε όμως χθες και τα στοιχεία για την ανεργία της ευρωζώνης, που υποχώρησε τον Ιούνιο στο 7,7% από 8% τον Μάιο. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 423.000 σε σχέση με τον Μάιο, στα 12,94 εκατομμύρια.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: