Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Το έργο του νέου επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρου Μπένου, του ανθρώπου, η θητεία του οποίου συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της.
Επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ορίστηκε ο Σταύρος Μπένος.
"Ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ποιος είναι ο Σταύρος Μπένος
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 30 Δεκεμβρίου 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας (προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία περίπου 1.000 Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη).
Μεταξύ άλλων καθιέρωσε:
  • Την τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη.
  • Τη νομοθέτηση της εγκυρότητας εγγράφων που διακινούνται με fax και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email]
  • Την εκπόνηση Χαρτών Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.
Ως δήμαρχος Καλαμάτας ο κ.Μπένος ανέλαβε την ανασυγκρότηση της πόλης μετά το σεισμό του 1986 και την αναμόρφωσε. Μάλιστα η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).
Επίσης, η θητεία του στο Δήμο Καλαμάτας ανέδειξε τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κίνημα τοπικής εξουσίας και επηρέασε καθοριστικά την πορεία του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, που έχει ως βάση την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό.
Τον Απρίλιο του 2007 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική, στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου για τον Σταύρο Μπένο:
Ο Σταύρος Μπένος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όχι μόνο γιατί έχει συνδεθεί με την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας και τη δημιουργία των ΚΕΠ, αλλά διότι χάρη στη δουλειά που έχει κάνει στο Diazoma είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα θιασώτης -και ίσως ο πιο βαθύς γνώστης- του εργαλείου που ονομάζεται «Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
Αυτό έχει ανάγκη η Εύβοια μετά από την περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που έχει υποστεί· μια τολμηρή χωρική στρατηγική που δεν θα περιλαμβάνει απλά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, αλλά και την με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών καθώς και τη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Εύβοια με τον Σταύρο Μπένο μπορεί να γίνει ένα «εργαστήριο» του μέλλοντος για τη χάραξη νέου τύπου δημόσιων αναπτυξιακών πολιτικών που θα είναι συμπεριληπτικές για τους κατοίκους, προστατευτικές για το περιβάλλον και ταυτόχρονα φιλόδοξες για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
 
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: