Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Σωτήρια παρέμβαση Περδικάτση για τις επικίνδυνες καταπακτές της Νέας Πέλλας

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του αστυνομικού διευθυντή Πέλλας Πέτρου Περδικάτση είκοσι λεπτά μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το θέμα των επικίνδυνων καταπακτών στο υδραγωγείο της Νέας Πέλλας. Το ενδεχόμενο ότι κινδυνεύουν μικρά παιδιά να πέσουν μέσα σε δεξαμενές βάθους τεσσάρων μέτρων τον κινητοποίησαν αστραπιαία και καθιστούν τα αντανακλαστικά του υποδειγματικά και σωτήρια.
Μόλις πληροφορήθηκε ότι σε απόσταση δέκα μόλις μέτρων βρίσκεται μια παιδική χαρά έστειλε δυο αστυνομικούς της ομάδας ‘Ζ’ να επιτηρήσουν το χώρο του πάρκου, μέρα μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια ήρθε σε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Πέλλας και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γεώργιο Τόσιο. Η αποτελεσματικότητα του ήταν τόσο εντυπωσιακή, που σαν να πάτησε ένα κουμπί, και λειτούργησαν ξαφνικά όλοι οι μηχανισμοί του Δήμου.
Οι άνδρες της αστυνομίας μόλις κατέφθασαν στο σημείο πραγματοποίησαν αυτοψία στις εγκαταλειμμένες δεξαμενές και αφού επιβεβαίωσαν την επικινδυνότητα της κατάστασης-όπως ακριβώς την περιγράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ- προχώρησαν στην καταγραφή του προβλήματος. Αναγκαία κρίθηκε η τοποθέτηση κλειδαριών στις καταπακτές που βρίσκονται στο πλάτωμα του υδραγωγείου όπως και το σφράγισμα με ηλεκτροκόλληση όλων των μεταλλικών καπακιών και κυρίως της καταπακτής που βρίσκεται στο πίσω μέρος της δεξαμενής.
Η καταπακτή αυτή θεωρείται άκρως επικίνδυνη καθώς βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Οι εργασίες αυτές όμως αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι της Τρίτης από την ΔΕΥΑΠ και θα επιτηρηθούν εκ νέου από την αστυνομία. Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στους εσωτερικούς χώρους των δεξαμενών μια εκ των οποίων εμφάνιζε αντικείμενα που παρέπεμπαν σ ένα είδος μιας υπόγειας ζωής. Το τσιμεντένιο πλάτωμα του υδραγωγείου βρίσκεται κάτω από τη σκιά των δένδρων και προσφέρεται για το παιχνίδι των παιδιών.
Tα μικρά παιδιά έπαιζαν πάνω στα σιδερένια καπάκια, τα ανοιγόκλειναν και δεν αντιλαμβάνονταν ότι κινδυνεύουν να πέσουν σε βάθος περίπου τεσσάρων μέτρων και να τραυματισθούν σοβαρά ή ακόμη και να σκοτωθούν. Γείτονες είχαν αναλάβει επί δυο χρόνια το ρόλο φύλακα και παρά τις επισημάνσεις τους, σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν εισακούστηκαν ποτέ. Ήδη όμως τα επιτελικά στελέχη του Δήμου φαίνεται πως γνώριζαν το πρόβλημα αλλά αδρανούσαν αδικαιολόγητα. Επιπλέον οι κάτοικοι ήταν αντιμέτωποι με συμπεριφορές μετατόπισης της ευθύνης έως και απαξίας. Το ζήτημα λοιπόν ήρθε στη δημοσιότητα προκειμένου να αντιμετωπισθεί εφόσον οι «άριστοι» απέφευγαν να δώσουν λύση παρότι κινδύνευαν μικρά παιδιά.
Η άμεση αντίδραση του αστυνομικού Διευθυντή Πέλλας δεν δείχνει μόνο την συναίσθηση ευθύνης σ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το πόσο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο η ικανότητα αντίληψης των καταστάσεων αλλά και η αντιμετώπιση τους. Για το λόγο αυτό οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ας παραδειγματίζονται και ας αντιγράφουν τα καλά που βλέπουν και ας μη ψάχνουν τρόπους για πως, θα εποπτεύουν τη δημοσιογραφία στην περιοχή.
Το πρόβλημα λοιπόν στη Νέα Πέλλα μπορεί να μην αντιμετωπίσθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, αλλά το δημοσιογραφικό ζητούμενο ήταν η λύση του, και αυτό είναι που έχει σημασία.




Του Γιώργου Ροδάκογλου 
Πηγή: pellanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: