Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων

Η πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Και οι αρχαιοφύλακες ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, κλειστά έμειναν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Δελφών, Ολυμπίας, Πέλλας, Μεσσήνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ο Λευκός Πύργος μαζί με άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Οι εργαζόμενοι έχουν προβάλει αντιρρήσεις ήδη από το 2019 όταν πρωτοανακοινώθηκαν οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού και ακολούθως το 2021. Μετά την πρόσφατη διαρροή του νομοσχεδίου έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική απεργία της περασμένης εβδομάδας (6/4/22) καθώς το σχέδιο νόμου που αποκόπτει από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) πυροδοτεί ανησυχίες για τη διαχείριση τους και το δημόσιο χαρακτήρα τους σε βάθος χρόνου.
Τα δημόσια μουσεία και το προσωπικό τους έχουν να επιδείξουν σοβαρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο καθιστώντας άκυρες τις αιτιάσεις που προβάλει η κυβέρνηση περί εξωστρέφειας και οικονομικής αυτονομίας με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Η ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας στη στελέχωση μόνιμου προσωπικού έχει αποτέλεσμα να μένουν κλειστές αίθουσες σε μουσεία του κέντρου και της περιφέρειας και μια σειρά άλλων δυσλειτουργιών.
Ενδεικτική τακτική της κατάστασης είναι ότι το ΥΠΠΟΑ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στη στελέχωση με συμβασιούχους (αρχαιοφύλακες, πωλητές, υπαλλήλους καθαριότητας, κ.ά.) με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το θερινό ωράριο (08.00-20.00) που ξεκινάει τον Απρίλιο, να υπάρχει αδυναμία λειτουργίας σε χώρους εστίασης και πωλητήρια, οπότε χάνονται σοβαρά έσοδα για το δημόσιο ταμείο.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αρνείται τον δημόσιο διάλογο. Αντιρρήσεις στο σχέδιο, έχει εκφράσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η ΠΕΥΦΑ και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει:
«...Σύμφωνα με την προβαλλόμενη λογική τους, στόχος είναι τα Μουσεία να αποκτήσουν εκείνη την αυτοτέλεια που θα τους επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση των δράσεών τους και την καλύτερη προβολή των συλλογών τους. Θυμίζουμε όμως πως τα έσοδα των μουσείων (μικρών και μεγάλων) και των αρχαιολογικών χώρων, μέχρι και σήμερα, πήγαιναν στο ΤΑΠ (τώρα ΟΔΑΠ) που ως αναδιανεμητικός μηχανισμός καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του συνόλου των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, των μνημείων της χώρας και τις αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για αρχαιολογικούς σκοπούς, ενώ συνδράμουν στο αναπτυξιακό έργο του ΥΠΠΟΑ. Με τη μετατροπή των μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ αυτόματα οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία οι μικρές Μονάδες και οι Υπηρεσίες, καθώς θα υποχρηματοδοτούνται. Συνεπώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ως απόρροια της απώλειας εσόδων, δεκάδες επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία να απειληθούν ακόμα και με κλείσιμο ή να παραδοθεί η εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα....».

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: