Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Κρύβουν το πόρισμα για Frontex

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί εξηγήσεις για τη μη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ερευνών της OLAF, που εντοπίζει μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό και καταλογίζει ευθύνες στον Φ. Λετζέρι και δύο συνεργάτες του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει κρυφό μέχρι και από το Ευρωκοινοβούλιο το πόρισμα-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης, της γνωστής OLAF, που καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών που αφορούν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, έχει ζητήσει από τις 24 Μαρτίου με επείγουσα επιστολή προς τον απερχόμενο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, Μάρκο Γκάσπερλιν, να δημοσιοποιήσει το πόρισμα, διαφορετικά να εξηγήσει επισήμως τους λόγους που επιμένει να αρνείται τη δημοσιοποίηση και μετά την ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων και τη συζήτηση του πορίσματος στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο κ. Αγκιλάρ σημειώνει ότι το πόρισμα πρέπει τουλάχιστον να δοθεί σε κλειστή συνάντηση στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής και στη συνέχεια να κληθεί ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της LIBE για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει.
Οπως έχει γίνει γνωστό από ενημέρωση της OLAF στο Ευρωκοινοβούλιο και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, το πόρισμα, έκτασης 200 σελίδων, αποτέλεσμα εξονυχιστικής έρευνας 14 μηνών, καταλογίζει στον κ. Λετζέρι, πρόσφατα βραβευμένο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, απόκρυψη στοιχείων, αφόρητες πιέσεις σε υφιστάμενους αξιωματούχους και συστηματική υπονόμευση της αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, με σκοπό να μείνουν στο απυρόβλητο οι εμπλεκόμενοι σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, o διευθυντής των αδιάφθορων της OLAF, Βίλε Ιταλα, ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία» πως οι ελληνικές αρχές κάνουν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο σε συνεργασία με τη Frontex, σημειώνοντας τις καταθέσεις 20 μαρτύρων στην έρευνα της ΟLAF, οι οποίες επαναλαμβάνουν τα ίδια στοιχεία χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, γεγονός ασυνήθιστο, όπως είπε.
Η έρευνα της OLAF ξεκίνησε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Spiegel, της ερευνητικής ομάδας Lighthouse Reports και άλλων ευρωπαϊκών μέσων, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Οι δημοσιογράφοι βραβεύτηκαν χτες για τη μεγάλη επίδραση της έρευνάς τους με το Βραβείο επίδρασης ερευνητικής δημοσιογραφίας, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, το Κέντρο διαπιστώνει σοβαρές κυβερνητικές παρεμβάσεις και εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τις επιθέσεις της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους και μέσα που αναδεικνύουν τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα σύνορα, όπως και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, μεταξύ των οποίων ο Σταύρος Μαλιχούδης του WeAReSolomon, που επίσης βραβεύτηκε για την επίδραση της έρευνάς του για την καθημερινή ζωή στον καταυλισμό της Μόριας.
«Πέρα βρέχει» για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Την ίδια ώρα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) εξακολουθεί να μη δημοσιοποιεί το πόρισμα της έρευνας που έκανε για τις επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών που καταγγέλλονται σε δημοσιογραφική έρευνα του Lighthouse Reports, του Spiegel και άλλων μέσων.
Σύμφωνα με τη σύντομη, γενικόλογη και αδιαφανή ανακοίνωση της ΕΑΔ, «διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων αρχών», ενώ τα 635 βίντεο από επαναπροωθήσεις, μεταξύ των οποίων 15 βίντεο με μασκοφόρους αξιωματικούς που αναγνωρίζονται στο ρεπορτάζ ως μέλη των μονάδων ειδικών αποστολών του Λιμενικού (ΜΥΑ, ΚΥΑ, ΟΕΑ), θεωρήθηκε ότι δεν τεκμηριώνουν επαναπροωθήσεις, επειδή σε εργαστηριακές εξετάσεις σε εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ. δεν διαπιστώθηκε η προέλευσή τους.
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΕΑΔ, αν γίνει ποτέ, θα αναδείξει τις εμφανείς μεθοδολογικές ελλείψεις και διαστρεβλώσεις της έρευνας, που δεν ακολουθεί καμία από τις συστάσεις της Υπατης Αρμοστείας, οι οποίες θα διασφάλιζαν μια διαφανή, αποτελεσματική και ανεξάρτητη διερεύνηση των επαναπροωθήσεων, όπως επιτάσσουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί.
Με την έρευνα για τις επαναπροωθήσεις, η ΕΑΔ, στην προσπάθειά της να βγάλει αναξιόπιστες τις έρευνες του διεθνούς Τύπου, που επιβεβαιώνονται από τους αδιάφθορους της OLAF, καταφέρνει να εκτεθεί η ίδια ως τελείως αναξιόπιστη. Η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έρευνάς της όχι μόνο δεν επιτυγχάνει να διασκεδάσει την εντύπωση της αναξιοπιστίας, αλλά αντιθέτως την επιτείνει.
 
Δημήτρης Αγγελίδης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: